Найдивніші «гості» з космосу

1060

На щастя, більшість з найнебезпечніших предметів у космосі знаходяться на відстані багатьох світлових років від нашої крихітної планети. Але все-таки іноді до нас прилітають «гості» з космосу.

Паливний бак

У березні 2011 в Колорадо один турист натрапив на сферичний об’єкт, що лежить в кратері, утвореному від його падіння. Доторкнувшись до об’єкта, чоловік виявив, що той був ще теплим! Співробітники НАСА ідентифікували його як паливний бак з російської ракети «Зеніт-3», запущеної в січні 2011 року.

Вбивця корів

15 жовтня 1972 року фермери у Трухільйо, Венесуела, почули гучний звук удару. Наступного дня вони виявили великий камінь поряд із убитою коровою. Тільки через кілька років вчені підтвердили, що камінь є метеоритом. Це єдиний офіційно підтверджений випадок, коли падіння метеорита викликало смерть (корови).

Тунгуський метеорит

30 червня 1908 року над просторами Східного Сибіру стався потужний вибух. Полягло майже 2000 квадратних кілометрів лісу. Вибух був приблизно в 1000 разів могутнішим від вибуху ядерної бомби, скинутої на Хіросіму. Але найдивніше, що жодного кратера не було знайдено. Вчені припустили, що в повітрі вибухнув метеор, який розлетівся на осколки на висоті 10 км над поверхнею Землі.

Лікувальні камені

14 серпня 1992 люди у місті Мбале у Нігерії почули приголомшуючий вибух у небі. Незабаром після цього каміння посипалося зверху. Оскільки у країні процвітала епідемія СНІДу, жителі вирішили, що камені послав сам Господь, щоб позбавити їх від хвороби. Вони навіть подрібнювали камені і додавали їх в їжу.

Метеорит Гоба

Метеорит Гoбa – найбільший із знайдених метеоритів, його вага 60 тонн. Хоча він впав на території сучасної Намібії близько 80 000 років тому, знайшли його не так вже й давно. У 1920 році фермер, який орав своє поле, натрапив на щось тверде в землі. Сьогодні цей метеорит перетворили в національний пам’ятник.

Кулі з космосу

Три великі металеві кулі впали на території північного В’єтнаму в 2015 році. Влада заявила, що це частини ракети, що представляють собою ємності для зберігання стисненого повітря. Була висунута версія, що це частини ракети, зробленої росіянами. Але вчені не змогли пояснити, як вони опинилися у В’єтнамі. Можливо, вони впали з супутника, який згорів в атмосфері Землі, а, можливо, вони відокремилися від ракети під час невдалого запуску. На щастя, від падіння куль ніхто не постраждав.

Метеорит Кайдун

30 грудня 1980 року метеорит впав на землю недалеко від радянської військової бази в Ємені. Метеорит Кайдун, як його назвали, містив безліч мінералів, деякі з них навіть не зустрічалися раніше у природі (Флоренський). Вчені до цих пір сперечаються про походження метеорита.

Метеорит озера Тагіш

У січні 2000 року велика вогненна куля врізалася в землю біля озера Тагіш у Британській Колумбії. Відразу після удару місцеві жителі відчули сильний запах сірки в повітрі. Метеорит дуже зацікавив вчених, тому що, хоча вони не змогли точно визначити його походження, склад його нагадував не що інше, як… Сонце (за винятком газоподібних з’єднань).

Радіоактивні опади

У січні 1978 року радіоактивний матеріал посипався з неба на півночі Канади. Це були частини несправного електрогенератора радянського супутника «Космос-954».

Найстаріший метеорит

У 1492 році величезна брила врізалася в Землю недалеко від французького міста Енсісхайм. Люди сприйняли те, що трапилося як знак з небес, адже в ті часи ще нічого не знали про метеорити. На сьогоднішній день, це найстаріший зі збережених метеоритів у Європі.

Метеорит розміром з горошину

В 2009 у Німеччині 14-річний Герріт Бланк повертався додому зі школи, коли побачив спалах світла. Майже відразу камінчик розміром з горошину зачепив його руку, а потім врізався в землю, утворивши кратер діаметром близько 30 сантиметрів. На щастя для Герріта, він майже не постраждав, лише на руці залишився невеликий шрам.

Метеорит Альєнде

У 1969 році метеорит Альєнде впав на території Мексики і викликав великий ажіотаж серед мисливців за метеоритами. Було виявлено, що уламки метеорита містять елементи, які старші від нашої сонячної системи! І це ще не все, в уламках виявили мікроскопічні алмази!

Метеорит, який пошкодив автомобіль

9 жовтня 1992 року жителі міста Пікскілл, штат Нью-Йорк, побачили надзвичайно яскраву смугу в небі, прокреслені метеоритом. Він впав, врізавшись у Шевроле Малібу, власницею якого була Мішель Кнапп. Вона купила автомобіль напередодні за 400 доларів, а після того, що сталося перепродала його за 10 000 доларів.



• не пропусти