Вісім заборон на Мальті

1301

Про що не слід розмовляти з мальтійцями і чому краще проходити до салону автобуса, а не стояти біля входу? Якщо ви візьмете на озброєння ці вісім заборон, зможете легше влитися в атмосферу країни і потоваришувати з місцевими жителями.

Стояти в автобусі близько біля дверей

Мальтійському транспорту в путівниках варто було б приділяти особливу увагу. На перший погляд все зазвичане: зупинки позначені відповідними знаками, висять розклади автобусів. Але розклади ці, м’яко кажучи, умовні: автобуси можуть не тільки спізнюватися, а й раніше їхати. А ще просто-напросто не зупинятися на зупинках. Тому, якщо бачите потрібний вам номер, починайте активно голосувати, розмахувати руками – в загальному робіть все, щоб водій зрозумів, що ви чекаєте саме його.

Увійшовши в салон, відійдіть від дверей подалі: вони не закриваються, а автобуси навіть на зупинках ніколи до кінця не гальмують. Тобто, стоячи біля дверей, при повороті ви ризикуєте випасти на дорогу. Для того щоб показати водію, що ви маєте намір вийти на наступній зупинці, натисніть на ручний дзвінок.

Зловживати увімкненим світлом і водою

Річок на Мальті немає, а отже, немає і дешевої гідроелектроенергії. На теплові станції паливо завозиться морським шляхом. Тому вечорами в будинках світяться не всі вікна. І хоч ліхтарі на центральних вулицях горять яскраво, того ж самого не можна сказати про другорядні дороги.

Така ж проблема і з водою. Так як в країні немає свого прісного джерела, воду завозять з інших країн. Уявляєте, скільки вона обходиться владі ?! Звичайно, купатися під душем в готелі вам ніхто не заборонить, але варто бути готовим до того, що одного разу вода з-під крана піде не дуже чиста або зовсім не піде. Економити треба!

Порівнювати мальтійців з арабами чи тунісцями

У жителів цієї крихітної країни змішалося безліч кровей. Близько 3000 років тому Мальтійський архіпелаг населяли фінікійці, потім греки, карфагеняни, римляни, араби, німці, англійці… Зрозуміло, все це відбилося і на характері, і на зовнішності мальтійців. Вони світліші за африканців, але темніші європейців, тобто якраз нагадують арабів.

Самі мальтійці таких порівнянь дуже не люблять, вони зачіпають їх національну гордість. Гірше може бути хіба що порівняння з тунісцями, так як останнім часом з цієї країни на Мальту прибуває досить багато бажаючих знайти роботу. А бути схожими на іммігрантів корінним жителям країни аж ніяк не хочеться.

Відмовлятися від запрошення на чай або вечерю

Це засмутить мальтійців, які є дуже гостинними. Вони і самі люблять ходити у гості – просто тому, що для них це зайва можливість поговорити, а говорити вони люблять. Головне – приходьте вчасно. Зазвичай мальтійці вечеряють близько 19:00 і не вітають запізнення. Хоча самі не відрізняються пунктуальністю і живуть без поспіху. Ось такий парадокс.

Сперечатися

Збираючись посперечатися з мальтійцем, врахуйте, що вам навряд чи вдасться його переконати. Місцеві жителі можуть годинами дискутувати, доводячи свою правоту, – про політику, спорт, про що завгодно! Відзначається готовність змагатися завжди і у всьому, якій мальтійці зобов’язані гарячим середземноморським темпераментом.

Цікавитися особистим життям співрозмовника

Питання про особисте життя вважається тут верхом непристойності, хоча на першому місці у будь-якого мальтійця стоїть не кар’єра, а інтереси сім’ї. На Мальті дуже цінують відносини з родичами і мало не щотижня збирають дітей і онуків за одним столом. У сім’ях прийнято мати трьох дітей і більше, а розлучення і аборти на Мальті досі заборонені.

Саме тому, представляючись мальтійцю, забудьте про свої чини і звання, краще скажіть: «Я мати трьох дітей» – це зачепить його набагато більше.

Засмагати топлес

Мальтійці – дуже побожні люди. Католицької віри дотримується 98% населення. Більшість відвідує церкву під час ранкових служб, релігія вивчається в школах, а у храмах (яких в країні більше 300) завжди багатолюдно. Не дивно, що набожним мальтійцям не подобається, коли туристи забувають про скромність. На Мальті не прийнято загоряти в купальнику без верху. Те ж саме стосується і нудизму. Про це свідчать численні таблички, встановлені вздовж узбережжя, особливо на території міст. Порушення заборони загрожує не тільки косими поглядами, але й штрафом.

Сумніватися, що біля берегів Мальти сталася аварія корабля святого Павла

З дитячих років кожен мальтієць знає, що в 56 році н. е. апостол Павло вирушив у подорож, щоб проповідувати християнство. Під час перебування в Єрусалимі проти апостола піднявся заколот, і римські влада посадила його під варту. Після того як він пробув там довгий час, його відправили на суд до Риму. Однак близько Мальти корабель потрапив у сильний шторм і розбився. Апостол Павло дивом вижив і почав проповідувати християнство на Мальтійському архіпелазі. За три місяці, що він провів тут, в нову віру звернулися практично всі місцеві жителі, до цього колишні язичники.

Засумнівавшись у правдивості цієї історії, ви завдасте мальтійців сильну образу. Незважаючи на те що достовірних відомостей про корабельну аварію немає, на архіпелазі багато пам’яток, пов’язаних з ім’ям святого. У XVI столітті в Валетте була побудована церква Святого Павла. А в Мдині знаходяться катакомби його імені, де, як вважається, він переховувався від гонінь.

Крім того, щорічно 10 лютого на Мальті відзначається День аварії корабля святого Павла. Цей день вважається в країні національним святом.



• не пропусти