Гіпнотизуючі водоспади дивовижної Ісландії (фото)

612

Ісландія – не тільки «Крижана країна», але й країна водоспадів. У цьому ще раз переконався фотограф Арнар Крістьянссон з Рейк’явіка.

Гіпнотизуючі водоспади

Причиною наявності величезного числа водоспадів в Ісландії є особлива будова на острові континентальних шарів земної кори і різноманітність ландшафтів. (Фото Arnar Kristjansson):

Гіпнотизуючі водоспади

Другою причиною виступають льодовики Ісландії, які влітку активно тануть, наповнюючи водою численні річки острова. Річки стають бурхливими, піднімається рівень води, і незабаром утворюються чудові водоспади, різні за розмірами, потужністю і формою. (Фото Arnar Kristjansson):

Гіпнотизуючі водоспади

До речі, Рейк’явік – найпівнічніша столиця світу і найзахідніша столиця Європи. (Фото Arnar Kristjansson):

Гіпнотизуючі водоспади

Вся територія Ісландії (за винятком територіальних вод) лежить південніше Північного полярного кола, тому в країні не буває полярних ночей. (Фото Arnar Kristjansson):

Гіпнотизуючі водоспади

Ісландія – найбільший острів вулканічного походження. (Фото Arnar Kristjansson):

Гіпнотизуючі водоспади

Більше 10% території Ісландії покрито льодовиками (12 тис. кв.км). (Фото Arnar Kristjansson):

Гіпнотизуючі водоспади

Майже всі ісландці не мають прізвищ. В Ісландії людину називають його власним ім’ям, даним при народженні, з додатком патроніму, тобто імені батька (або іноді матроніма, тобто імені матері), що приблизно відповідає українському по-батькові. (Фото Arnar Kristjansson):

Гіпнотизуючі водоспади

Ісландія практично позбавлена ​​лісів, лісові масиви складають лише близько 1% від усієї площі острова. (Фото Arnar Kristjansson):

Гіпнотизуючі водоспади

Всупереч назві і наявності льодовиків, Ісландія – аж ніяк не арктична країна. Клімат в країні морський, помірно-прохолодний, з сильними вітрами, вологий і мінливий. Середня температура не опускається в зимові місяці нижче -4 ° C. (Фото Arnar Kristjansson):

Гіпнотизуючі водоспади

Погода в цій країні різко змінюється, іноді протягом доби, що залежить від проходження циклонів в східному напрямку через Атлантичний океан. Ісландське прислів’я говорить: «Якщо вам не подобається погода, почекайте п’ять хвилин, і стане ще гірше». (Фото Arnar Kristjansson):

Гіпнотизуючі водоспади