Помер Стівен Гокінг: ТОП-10 кращих цитат великого вченого

2047

Сьогодні, 14 березня, помер Стівен Гокінг – знаменитий британський фізик, відомий як один з кращих наукових розумів в світі. Вчений помер у своєму будинку в Кембриджі рано вранці.

Ще на початку 60-хх років у Гокінга виявили бічний аміотрофічний склероз, і лікарі говорили, що йому залишилося жити не більше трьох років. Але хвороба протікала повільніше.

Вже з кінця 60-х років тіло молодої людини повністю паралізувало і він почав користуватися коляскою. Але, незважаючи на важку хворобу, Гокінг не зупинив своє улюблене заняття і продовжив займатися науковою і викладацькою діяльністю.

У 80-х роках Гокінг переніс важке запалення легенів, через які необхідно було зробити кілька операцій. Тоді ж була зроблена і трахеотомія, після якої Стівен повністю перестав говорити.

Пізніше друзі Стівена подарували йому комп’ютерний синтезатор мови, яким учений керував за допомогою єдиного рухомого м’яза – мімічного м’яза щоки.

Важка хвороба не поставила хрест на роботі Стівена, він брав активну роль в науковій і громадській діяльності.

Ми зібрали ТОП-10 кращих цитат вченого:

  1. Я гадки не маю, який у мене IQ. Ті, кого цікавить їх IQ, просто невдахи.
  2. Життя було б дуже трагічним, якби не було таким кумедним
  3. Наукова фантастика може бути корисною: вона стимулює уяву і позбавляє від страху перед майбутнім. Однак наукові факти можуть виявитися набагато більш вражаючими. Наукова фантастика навіть не припускала наявності таких речей, як чорні діри.
  4. Моя мета дуже проста: я хочу розуміти Всесвіт, чому він влаштований так, як влаштований, і навіщо ми тут
  5. Ми всього лише розвинені нащадки мавп на маленькій планеті з нічим не примітною зіркою. Але у нас є шанси осягнути Всесвіт. Це і робить нас особливими.
  6. Там, де є життя, є надія.
  7. Мені здається, комп’ютерні віруси варто розглядати як форму життя. Це багато що говорить про природу людини: єдина форма життя, яку ми створили на цей момент, несе тільки руйнування. Ми створюємо життя за образом і подобою своєю.
  8. Головний ворог знання не невігластво, а ілюзія знання.
  9. Серед всіх систем, які у нас є, найскладніші – це наші власні тіла.
  10. Якщо ви відчуваєте, що потрапили в чорну діру, не здавайтеся. Вихід є.

 



• не пропусти