У прокат вийшла українська стрічка «Будинок «Слово»

223

Документальний фільм «Будинок «Слово» виходить в український прокат з 9 листопада.

Авторами сценарію виступили Тарас Томенко та поетеса Любов Якимчук.

Фото: Олександра Чернова/Громадське

Фільм розказує про знищення потужного мистецького руху, що виник в 20-30- х роках в Харкові. В 66-ти квартирах будинку з назвою «Слово» жили найвідоміші митці української культури – письменники, поети, художники, режисери. Такі як: Микола Хвильовий, Майк Йогансен, Павло Тичина, Наталя Ужвій, Володимир Сосюра, Остап Вишня, Олесь Курбас, Михайло Яловий, Іван Багряний, Михайль Семенко Раїса Троян та інші. Спеціально зібрану в одному місці інтелігенцію протягом кількох наступних років репресовано, розстріляно чи перероблено у співців партії.

Фото: Олександра Чернова/Громадське

Під час роботи над фільмом автори використовували лише документальні матеріали, фотографії та кінозйомку, яку витягли з архівів СБУ, інститутів та університетів, недоступну раніше для широкого глядача. У фільмі поєднано тисячі цитат самих письменників та поетів, НКВіСтів, партійних бонзів та тогочасних сексотів.

Фото: Олександра Чернова/Громадське

Під час київської прем’єри у кінотеатрі «Жовтень» 8 листопада голова Держкіно Пилип Іллєнко розповів Громадському, що у майбутньому планується художня екранізація фільму «Будинок «Слово».

Світова прем’єра стрічки відбулася на Варшавському кінофестивалі у жовтні.

Джерело Громадське



• не пропусти