Вчені знайшли новий тип імунних клітин

    155

    Фахівці поки не можуть остаточно визначити функції виявлених клітин. Дехто припускає, що вони сприяють розвитку онкологічних захворювань і інших серйозних захворювань.

    Вчені з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі (США) провели унікальне дослідження, яке допомогло їм ідентифікувати новий тип клітин імунітету, які вони назвали фосфаліпід-реактивні Т-клітини. Повідомляється, що вони можуть розпізнати молекули, які дають можливість сформувати організму мембрану клітини, але все ж їх основною роллю є сприяння розвитку декількох важких захворювань.

    Серед них виявилися рак, гепатит. Як раніше доведено, мембрана клітини складається з фосфоліпідів і гліколіпідів, а всередині них зв’язують з’єднання з молекулами CD1d, які і переносять їх на молекули. Саме тоді фосфоліпіди стимулюють реактивні Т-клітини, а гліколіпіди інший тип під назвою iNKT.

    З іншого боку, вони надзвичайно активні і в результаті здатні викликати гепатит та інші види захворювань печінки. Однак здатність фосфоліпідів легше зв’язуватися з молекулою CD1d в порівнянні з гліколіпідами зберігає баланс між двома типами клітин і підтримує гомеостаз в імунній системі.

    Необхідно подальші дослідження, щоб визначити функцію фосфоліпид-реактивних Т-клітин у пацієнтів з раком, гепатитом і аутоімунними захворюваннями, підкреслюють автори.

    Багатогранність компонентів імунної системи надихає вчених на регулярні дослідження її особливостей. Відомо, що імунітет захищає людину від патогенів та клітинного сміття, проте нові дослідження доводить, що без певних імунних клітин також неможливе нормальне функціонування здорових тканин.



    • інші новини