Генетики впевнені, що головна роль в перевагах між цими напоями належить зовсім не рецепторам. Їх висновок виявився несподіваним.
Вчені встановили, що у виборі між чаєм і кавою є генетична спадковість людини. Тобто, все визначають гени, які відповідають за здатність до відчуття смаку гіркоти.
В ході досліджень були вивчені дані більше, ніж 400 тисяч осіб. Фахівці зайнялися з’ясуванням, яким чином в організмі метаболізується кава, і як це може бути пов’язано з смаковими уподобаннями.
З’ясувалося, що при народженні у кожної людини закладено огиду до їжі з гірким смаком. Однак, з часом багато людей починають любити гіркі напої, що містять кофеїн.
Вчені вирішили звернути увагу на спадковість і гени, які відповідають за здатність людини відчувати гіркоту. В якості маркера фахівці застосували брюссельську капусту.
Ті, хто спромігся вловити її гіркоту, віддавали перевагу каві, а не чаю. Ті, хто її не відчував, більш виразно відчували смак хініну і надавали перевагу чай.
Тобто, коли людина думає, що це вона вирішує, випити чашечку чаю або кави, то це не зовсім так. В основному, за неї це вирішують гени.