«Суперхвилі, що виникають нізвідки»: вчені розгадали таємницю Бермудського трикутника

    253

    У світі є, щонайменше, ще кілька місць з такими аномаліями, стверджують дослідники.

    Ось уже понад 70 років загадка Бермудського трикутника непокоїть громадськість. Судна в Атлантичному океані поблизу узбережжя США таємничим чином зникають і рятувальники не можуть знайти їх уламків. Намагаючись пояснити смертоносний вплив Бермудського трикутника, деякі дослідники навіть схилялися до якихось містичних пояснень, однак підтвердження вони не знайшли.

    Таємницю даної аномалії розгадали британські вчені Національного океанографічного центру Саутгемптонського університету. Дослідники стверджують, що причиною загибелі численних кораблів в даному районі можуть бути потужні циклони, які при зіткненні утворюють «шторм-монстр». Ця концепція включає в себе поняття «блукаючі хвилі». Вважається, що величезні припливи висотою до 30 метрів можуть утворитися в будь-який час в тій чи іншій частині океану. Одна така суперхвиля може переламати вантажний корабель навпіл, і він потоне ще до того, як встигне послати сигнал лиха, стверджують фахівці.

    Суперхвилі, як стверджують океанологи, виникають миттєво з нізвідки і тягнуть кораблі на дно. Попри те, що це явище здатне з’явитися в будь-якій частині океану, найчастіше його помічають в таких місцях, як мис Горн в Південній Америці і мис Доброї Надії в Південній Африці. Проблема Бермудського трикутника полягає в тому, вважають дослідники, що тут переплітаються численні судноплавні шляхи. Тут так чи інакше з високою періодичністю проходять судна, що йдуть в порти Північної і Південної Америки, Європи, країн Карибського басейну.

    Що ж до таємничого зникнення в даному районі літаків, то вчені вважають, що це звичайний збіг і до містики він ніякого відношення не має.