Протистояння з Заходом: Портников пояснив, як Москва допомагає Україні

    199

    Запрошення міністра закордонних справ України Павла Клімкіна на зустріч глав МЗС країн “великої сімки” говорить про зміну ставлення Заходу до України.

    Як пише в статті для “Еспресо” журналіст Віталій Портников, кожен день відсутності взаєморозуміння між Москвою і Заходом відчутно позначається на ставленні провідних країн світу до України і до справжньої природи російсько-української кризи.

    “Керівники зовнішньополітичних відомств провідних країн світу впевнені в необхідності продовжувати санкції проти Росії, звинувачують її в дестабілізації інших країн, отруєнні в Солсбері і інших злочинах. Але, разом з тим, вони готові до діалогу з Москвою – тому що розраховують, що їхній сигнал буде сприйнятий правильно. Що є альтернатива тиску – взаєморозуміння, нормальні відносини, відмова від дестабілізації, повернення до безпечного світу…”, – пише журналіст.

    За його словами, саме в цьому і полягає головна помилка країн “великої сімки” по відношенню до Росії.

    “У Москві переконані, що дії “сімки” – тиск, якому просто потрібно протистояти. І це протистояння і буде найкращою відповіддю на будь-які санкції. Що Захід хоче не рівноправних відносин з Москвою, а її “підпорядкування”, – пояснює Портников.

    Він вважає, що в Кремлі своє розуміння рівноправності.

    “Російське розуміння рівноправності – це розуміння хулігана, який впевнений, що правоохоронні органи не повинні затримувати його за черговий дебош. Що він має право робити все, що йому заманеться. Тим більше, коли він “на районі”. А “район” російського дебошира – весь колишній Радянський Союз, а тепер уже і Близький Схід”, – резюмує журналіст.