Окупанти розпиляли легендарний палац у Криму: опубліковано відео

    394

    Конструктивні елементи Бахчисарайського ханського палацу в окупованому Криму демонтовано і знищено.

    Про це заявив активіст, екс-глава Республіканського комітету АРК у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Едем Дудаков, який побував на місці проведення робіт, пише “Крим.Реалії”.

    “Балки знищені, їх вивезли звідси, частину розпиляли, частину відвезли. Тобто балки ми вже не відновимо, хоча вони самі є об’єктом культурної спадщини, їх потрібно було зберегти. І згідно з даними “УкрНДІреставрації”, потрібно було замінити лише чотири балки, а вони замінили 100%. Це вже непоправно. Ми більше ніколи не побачимо Ханський палац таким, яким ви поки ще його споглядаєте”, – переконаний він.

    Проект реставрації підготувала фірма “Кірамет” із Сімферополя, генпідрядник – московська Atta group. Обидві фірми не мають досвіду у сфері реставрації. Сам проект засекречений.

    Ханський палац у Бахчисараї назавжди втратив шанс увійти до списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, впевнений Дудаков.

    Ханський палац-музей у Бахчисараї – найвідоміший музей, пов’язаний з історією кримських татар, територія літньої резиденції кримських ханів Гіреїв. На території музейного комплексу розташовані палац, гаремний корпус, ханський цвинтар і мечеть.



    • інші новини