Крим – напівпорожній, Херсонщина – переповнена

    7001

    Днями голова комітету з питань санаторно-курортного комплексу й туризму так званого кримського парламенту Олексій Черняк заявив: “…Прилизно на 6 – 7% менше туристів порівняно з минулим роком, але для Криму це абсолютно не страшно… Ми перейшли планку в 3,5 мільйона, думаю, підходимо до 4 мільйонів. Попереду оксамитовий сезон”.

    Цю спробу зробити добру міну за надто поганої гри негайно викрили російські ж репрезентанти туристичного бізнесу. Зокрема, голова правління регіонального відділення Російського союзу тур індустрії в Республіці Крим і Севастополі Борис Зелінський констатував: “Ми вважаємо, що відсотків на 20, як мінімум, в цьому році туристичний потік в Криму просів”.

    Мова про зменшення потоку, порівняно з минулим – 2016 роком, який дав найбільший потік за роки окупації. Через взаємні санкції Росії й Туреччини тоді більшість шукачів не надто дорогого морського відпочинку мала можливість вибирати тільки серед регіонів РФ та Криму.

    Але насправді й цифра 20% цьогорічного падіння не відображає реальність, адже складна система підрахунку туристів, яку до окупації запровадив кримський міністр курортів і туризму Олександр Лієв, сьогодні не працює. Росіяни просто рахують транспортний потік, а це не об’єктивно, бо величезна частина тих людей, які заїжджають і виїжджають із півострова, не є туристами.

    У місцевому турбізнесі в мене залишилося чимало знайомих, які діляться новинами, що цілком підтверджують це. Ситуація незрівнянно гірша, ніж була за українських часів, коли півострів відвідувало майже 6 мільйонів туристів за сезон, і навіть значно гірша, ніж торік.

    Росіяни не їдуть так, як очікувалося, через низку причин. Найперше через логістику. Раніше абсолютна більшість (майже 70%) російських мандрівників до Криму їхали поїздами через материкову частину України. Тепер Україна поїзди з Росії не пропускає, і більшість добирається літаками та поромами через Керченську переправу. Повітрям навіть технічні можливості не дозволяють доправити у Симферопольський аеропорт більше ніж один мільйон туристів за сезон. А нескінченні черги на пором під палючим сонцем перетворили життя російських відпочивальників на пекло – вони обмежують можливість насичення півострова туристами як суто фізично, так і через небажання величезної частини росіян проходити такі випробування.

    Тому значно ближчими до реальності виглядають цифри, які наводить уже згаданий автор доокупаційної системи розрахунків, екс-міністр курортів і туризму Криму Олександр Лієв. Він констатує, що закономірно й логічно потік туристів з Росії, число яких раніше сягало 1,3 мільйона осіб, не зріс, а, навпаки, помітно знизився. Наприклад, минулого року Крим відвідали лише 1,1 мільйона росіян, а в цьому сезоні, як визнають самі росіяни, неминуче буде менше.

    Що стосується українських туристів, то вони раніше становили 70 – 80% відпочивальників, а їхній потік скоротився більш ніж у 40 разів. З початку сезону-2017 Крим відвідали приблизно 100 тисяч громадян України, яких можна ідентифікувати як туристів.

    Куди ж поділися колишні шанувальники кримського відпочинку з материкової України? Чимало переорієнтовуються на закордонні напрямки, але більшість… Одна красномовна цифра: на сьогодні лише в Херсонській області відпочило вже приблизно 3,5 мільйона людей. Для порівняння, до окупації Криму на курорти цієї області приїжджало за сезон лише 1,5 мільйона українців.

    Тетяна КОЗЛОВА, керівник галузевого ресурсу для професіоналів “Новини турбізнесу”, Експрес



    • інші новини