Реформа освіти в Україні 2017: автономія шкіл і кваліфікація педагогів

    367
    Педагоги будуть самі обирати, де їм підвищувати кваліфікацію, пише Знай

    Звичайно, незважаючи на те, що реформа освіти України прийнята тільки вчора, про неї вже чув практично кожен. Адже вона стосується абсолютно все: школярів, студентів, батьків, вчителів, директорів і всіх інших працівників шкіл. Звичайно, про те, що тепер в школах навчатимуться 12 років, а на бакалавраті всього лише 3 знають практично всі, але так само реформа освіти України досить сильно торкнеться вчителів і всього процесу навчання в школах.

    Реформа освіти в Україні 2017: школи стануть автономними

    З 2018 року школи постараються забезпечити повною автономією. Тепер всі академічні плани та інші програми навчання будуть прийматися саме в школах. Це дозволить деяким створити дійсно профільну освіту, яка в майбутньому допоможе школярам з вибором професії. Але, як це буде працювати на практиці, передбачити складно.
    Крім цього, реформа освіти України передбачає зникнення атестації в школах. Будуть ліквідовані інспекції в районних управліннях освіти. Передбачається, що консультаційні послуги, для тих, кому вони потрібні, будуть надавати методичні кабінети.
    А займатися школами тепер буде Державна служба якості освіти. До речі, тепер вони будуть працювати за принципом рекомендацій, а не санкцій.

    Реформа освіти в Україні 2017: кваліфікація педагогів

    Тепер педагоги будуть дійсно мотивовані в тому, щоб підвищити свою кваліфікацію. Тому що, за кожен новий рівень, вони повинні отримувати надбавку до зарплати на 10 відсотків. Крім цього, реформа освіти в Україні розширить можливості підвищення кваліфікації вчителя. Педагоги будуть самі вибирати, місце і форми підвищення кваліфікації, яку можна буде отримати на тренінгах, в профільних закладах та інших навчальних закладах.

    До речі, варто сказати кілька слів про директорів в школах. Тепер вони можуть очолювати школу лише два каденції, кожна з яких триває не більше 6 років. До того ж, вибирати директора тепер будуть незалежноі комісії, які мають складатися з вчителів та інших педагогів.



    • інші новини