В Україні визначили три найбільш дефіцитні професії

    1710

    У Кабміні навіть уже виділили гроші для підготовки фахівців цих професій. Йдеться про 50 мільйонів гривень. На ці кошти створять 25 навчально-практичних центрів, які готуватимуть сучасних трaктoриcтів-мaшинicтів, сантехніків і швaчок.

    Кажуть, що на сучасному обладнанні зможуть навчатися не лише учні ПТУ, а й люди з дипломами, яким потрібно підвищити кваліфікацію. А про затребуваність згаданих професій свідчить розмір офіційної зарплати. Для трактористів це 6 — 8 тисяч гривень, для швачок — 5 — 8 тисяч, для сантехніків — 4 — 7 тисяч, пише газета Експрес.

    — Хто визначив, що ці професії — найбільш дефіцитні? І за якими критеріями це робили?

    — Коли ми визначали згадані три професії, то брали до уваги статистику Держслужби зайнятості, узгодивши їх з Федерацією роботодавців, представниками профспілок, — розповідає Сергій Коваленко, начальник відділу департаменту професійної освіти МОН. — Загалом постановою Кабміну затверджено професії загальнодержавного значення. Це тракторист, оскільки аграрна галузь в Україні — одна із пріоритетних. Швачки, кравці, закрійники потрібні для того, щоб у нас шили більше власного одягу. Що ж до сантехніків, то їх тепер дуже бракує. Тому окремо на їхню підготовку виділено з держбюджету 50 мільйонів гривень для створення навчально-практичних центрів, обладнаних сучасними матеріалами, технікою й устаткуванням.

    — Скільки в Україні готують трактористів, швачок і сантехніків?

    — На початок цього навчального року в Україні у всіх навчальних закладах, підпорядкованих МОН, на всіх курсах налічувалося 18 308 швачок, трактористів — 24 420 і 1700 сантехніків. Цих фахівців замало.

    Що ж до трактористів, то їх готують немало, але яка якість цієї підготовки? Обладнання закладів профтехосвіти дуже застаріле. Востаннє його оновлювали ще у 80-х роках минулого століття. Зрозуміло, що трактори, які використовують сучасні агрохолдинги, не такі, на яких навчають у ПТУ. Торік уже створено два нові навчально-практичні центри із сучасним обладнанням і технікою для навчання трактористів (у вищому професійному училищі №75 у Дніпропетровській області та в Архангельському професійному аграрному ліцеї на Херсонщині). На це витратили 38 мільйонів гривень. Цього року буде ще два — у ПТУ №32 в місті Бобринці Кіровоградської області та в Богодухівському професійному аграрному ліцеї у Харківскій області. Вони працюють як структурні підрозділи у чинних навчальних закладах.

    Зрештою, на навчання у таких центрах можуть скеровувати безробітних із центрів зайнятості, працівників підприємств для підвищення кваліфікації.

    Такі навчальні-практичні центри відкриватимуть у кожній області. І це будуть центри для підготовки фахівців згаданих трьох професій. Тобто по три на область. За два роки в усіх регіонах вже мали б функціонувати центри для підготовки сантехніків та швачок. За цей час для підготовки трактористів відкриємо лише чотири центри.

    — Які ще професії дефіцитні?

    — Уряд визначив перелік з 19 професій загальнодержавного значення. І на їх фінансування виділено 169 мільйонів гривень. Йдеться про машиністів бурової установки (на будівельних роботах), монтажників систем вентиляції, бурильників свердловин нафти та газу, помічників цих бурильників, мотористів бурустановок, тісторобів, верстатників деревообробних верстатів, живописців, верстатників широкого профілю, токарів, фрезерувальників, налагоджувальників верстатів, складальників корпусів металевих суден, монтерів колії, слюсарів з ремонту дорожньо-будівельних машин та тракторів, виноградарів, бджолярів, помічників машиністів тепловоза та помічників машиністів електровоза.

    Богданна МАРТИНИК



    • інші новини