Яресько програла суд: в екс-мiнiстра вiдсудили пiвхати

    745

    За рiшенням колегiї суддiв судової палати в цивiльних справах Апеляцiйного суду Київської областi, екс-мiнiстровi вiдмовлено в задоволенi апеляцiйної скарги на рiшення Києво-Святошинського суду. Наталiї Яресько доведеться сплатити колишньому чоловiковi майже сiм мiльйонiв гривень за пiвбудинку, у якому вони мешкали, пише газета “Експрес”.

    Позов до суду проти свого колишнього чоловiка Iгоря Фiглуса iнiцiювала сама Наталя Яресько. Вона вимагала через суд припинення його права на частку у спiльному майнi та виплати грошової компенсацiї. Йдеться про частину житлового будинку площею 1267,5 кв. м, що в Київськiй областi в селi Лiсники.

    Лiсники — невелике село за п’ятнадцять кiлометрiв вiд столицi. Мiсцевi жартома називають його “новою Кончею-Заспою”. Вiднедавна сюди їздять дорогi автiвки та лiтають вертольоти — до елiтних маєткiв українських полiтикiв i чиновникiв.

    Серед них, зокрема, доньки колишнього заступника мiнiстра МВС Сергiя Чеботаря, родички Олександра Турчинова Раїси Вишневської, радника екс-мiнiстра енергетики Сергiя Кузяри, а також палац, записаний на Миколу Шандру, батька голови Київської обласної адмiнiстрацiї Володимира Шандри. Мешкає в Лiсниках й екс-мiнiстр юстицiї Роман Зварич, спiвачка Руслана Лижичко, мiльйонер Iгор Воронов, власник будiвельної компанiї Лев Парцхаладзе.

    Ми поцiкавилися в кiлькох столичних агентствах нерухомостi, за скiльки в Лiсниках продаються земля та будинки. Так, сотка землi в селi коштує 5 тисяч доларiв. А от будинки класу маєтку екс-мiнiстра продають вiд пiвтора до двох iз половиною мiльйонiв доларiв.

    Маєток Яресько в Лiсниках на околицi, на дiлянцi площею 30 соток. Будинок великий, двоповерховий, збудований в американському стилi. На територiї є дитячий майданчик, альтанка, батут i гойдалки.

    “Вiн на вигляд великий, але всерединi дуже скромний, стиль мiж американським i українським, — свого часу переконувала журналiстiв екс-мiнiстр. — Перед початком зими ми робили все, щоб економити i на газi, i на електрицi. Утеплили вiкна, у стелю вклали шар iзоляцiї, робимо все, щоб зменшити витрати газу та електрики”.

    Не дивно, що екс-мiнiстр не захотiла, щоб будинок дiстався й колишньому чоловiковi, тож звернулася до суду.

    У квiтнi минулого року суд визнав за Наталiєю Яресько право власностi на весь житловий будинок. Водночас судовим рiшенням її зобов’язано сплатити на користь Iгоря Фiглуса в рахунок компенсацiї вартостi належної йому на правi приватної власностi частки в розмiрi 6,957 млн. гривень.

    Екс-мiнiстр не погодилася з таким рiшенням суду й подала апеляцiю. Однак Апеляцiйний суд, як свiдчить єдиний реєстр судових рiшень, панi Яресько вiдмовив. Отже, чинним залишається рiшення суду першої iнстанцiї.

    До речi, судовi позови через припинення шлюбу мiж колишнiм подружжям тривають iз 2011 року. Саме в липнi 2011-го Наталя Яресько звернулася до суду з позовом до чоловiка про подiл спiльного майна подружжя.

    При цьому просила суд врахувати борги подружжя, що виникли за зобов’язаннями, в iнтересах сiм’ї та вiдiйти вiд рiвностi часток сторiн у подiлi майна на пiдставi положень ч. 3 ст. 70 Сiмейного кодексу й подiлити майно мiж нею та чоловiком, видiливши їй 3/4 спiльного майна подружжя. Перелiк майна виявився досить значним. Там i житловий будинок загальною площею 1267,5 кв. м, ринковою вартiстю 1 3914 615,0 грн., земельна дiлянка, загальною площею 0,3000 га, ринковою вартiстю 60 тисяч доларiв, антикварнi меблi загальною вартiстю 250 тисяч доларiв, колекцiя цiнних килимiв загальною вартiстю 50 тисяч доларiв, предмети мистецтва загальною вартiстю 170 тисяч доларiв тощо.

    У судi панi Яресько просила компенсувати вiдповiдачевi його частку у спiльному майнi подружжя, що пiдлягає подiлу, шляхом виплати грошових коштiв у розмiрi 1 498 811,41 грн. за рахунок предметiв мистецтва та автомобiля. Рiшенням Шевченкiвського  районного суду Києва позов екс-мiнiстра був задоволений. Однак представник чоловiка подав апеляцiйну скаргу. Апеляцiйний суд мiста Києва скаргу задовольнив частково, зокрема, визнавши право чоловiка на 1/2 будинку.

    Вiдтак Наталя Яресько знову звернулася до суду щодо припинення права екс-чоловiка на частку у спiльному майнi, а саме будинку, та виплати грошової компенсацiї. Однак суд вирiшив, що панi Яресько таки має виплатити екс-чоловiковi майже сiм мiльйонiв гривень. Її чоловiк Iгор Фiглус мешкає нинi в Денверi, що в штатi Колорадо. Крiм будинку в Лiсниках, Наталя Яресько має маєток неподалiк Чикаго.



    • інші новини