Що криється за вимогою підвищити «ефективний трудовий стаж» для українців – пояснення експерта

    1629

    Для того, щоб не порушувати питання щодо підвищення віку для виходу на пенсію, в Україні можуть переглянути і підвищити ефективний трудовий стаж.

    Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» (щобудня о 09:00–11:00, 13:00–15:00 та 17:00–19:30 на телеканалі ZIK) заявив Тарас Козак, голова бюджетного комітету Громадської ради при Міністерстві фінансів України.

    «Можна працювати і не сплачувати єдиного соціального внеску у Пенсійний фонд. Цей стаж, впродовж якого ви не сплачуєте внески, це не є ефективний стаж, тобто ви не заробляєте собі на пенсію», – пояснив Тарас Козак.

    Гість програми розтлумачив, що мається на увазі під «підвищенням ефективного трудового стажу», про що згадано у оприлюдненому тексті Меморандуму МВФ.

    «Під підвищенням ефективного трудового стажу (а на сьогодні цей стаж становить 30 років для жінок та 35 років – для чоловіків), для того, щоб не підвищувати вік виходу на пенсію – а це болюче питання, бо українці бояться, що їх змусять виходити на пенсію у 65-ть чи 67-м, – йдеться про підвищення стажу. Тобто терміну, протягом якого громадянин сплачує внески у Пенсійний фонд, поки він працює, щоб потім отримувати пенсію. Отож, можна підвищити цей стаж з 35 років до 40, наприклад», – пояснив Тарас Козак.

    З його слів, якщо людина закінчує школу у 17-18 років, і якщо додати стаж 35 років, тож виходить, що уже в 52-ва вона може виходити на пенсію.

    «Держава вважає, і МВФ підтримує, що його (стаж. – Ред.) можна дещо підняти, на декілька років», – додав гість програми.

    Водночас він зауважив, що роки навчання у вишах не належать до ефективного трудового стажу.



    • інші новини