Учені б’ють на сполох: виявлена ​​нова небезпека зміни клімату

    50

    Португальські вчені заявили про нову небезпеку зміни клімату. Так, внаслідок підвищення глобальної температури руйнується врожайність сільськогосподарських культур. Таким чином, глобальне потепління може призвести до масового голоду. Про це повідомляє Phys.org.

    Очікується, що зміна клімату посилить екстремальні погодні явища, у тому числі періоди аномальної спеки і посухи. Це може сильно вдарити по регіонах, на які припадає до чверті світового виробництва продуктів харчування, зокрема це може торкнутися України, Північної Америки та Західної Європи.

    Перш ніж підтвердити свою гіпотезу, вчені Школи науки і технологій в Лісабоні, проаналізували сільськогосподарське виробництво у 28 європейських країнах з 1961 по 2018 рік і зіставили його з даними про екстремальні погодні явища (засухах, теплових хвилях, повенях і заморозках). Виявилося, що несприятливі умови для вегетації рослин за 50 років стали відбуватися частіше, при цьому вплив на сільськогосподарські культури зріс утричі. Втрати виросли з 2,2% за період 1964-1990 роки до 7,3% за 1991-2015 роки.

    Засухи стають більш інтенсивними і частими, причому самі екстремальні з них стали непропорційно суворішими. Хоча загальна врожайність сільськогосподарських культур зросла на 150 відсотків, різні культури по-різному страждають від погодних явищ.

    Найбільші втрати припали на злаки, які займають 65% посівних площ в європейських країнах. Решта культури (овочі і фрукти) постраждали менше, що, можливо, пов’язано з їх більш частим збільшити обсяги виробництва.



    • інші новини