Qualcomm представила перші чипи з підтримкою Wi-Fi 6E для діапазону 6 ГГц

    114

    Чипи призначені для смартфонів і маршрутизаторів. З ними швидкість передачі даних в мережі Wi-Fi теоретично може досягати 10,8 Гбіт/с.

    Qualcomm анонсувала свої перші чипи з підтримкою Wi-Fi 6E – нового стандарту Wi-Fi, який, як очікується, буде швидшим і стабільнішим від поточної версії Wi-Fi завдяки доступу до додаткового частотного діапазону. Компанія представила нові рішення серій FastConnect і Networking Pro для смартфонів і маршрутизаторів.

    Для мобільних пристроїв призначені чипи FastConnect 6700 і 6900, обидва підтримують максимальну кількість каналів шириною 160 МГц в діапазонах 5 і 6 ГГц, а також забезпечують швидкість передачі даних до 3 і 3,6 Гбіт/с відповідно. В Qualcomm розраховують на те, що перехід на новий стандарт бездротового зв’язку буде дуже швидким, особливо в дорогих смартфонах. Тільки неясно, коли варто очікувати появи таких пристроїв на ринку, адже існуючі флагманські мобільні платформи компанії використовують чип FastConnect 6800, який не підтримує діапазон 6 ГГц.

    У лінійку чипів Wi-Fi 6E входить також серія Qualcomm Networking Pro для маршрутизаторів, що складається їх чотирьох моделей: Networking Pro 610, 810, 1210 і 1610. Можливості цих чипів варіюються від 6 потоків при максимальній швидкості 5,4 Гбіт/с до 16 потоків при швидкості 10,8 Гбіт/с. Qualcomm передбачає використання цих рішень в маршрутизаторах для пористих мереж і спектра 6 ГГц для бездротового транзитного з’єднання, звільняючи діапазон 5 ГГц для інших пристроїв.

    Розгортання Wi-Fi 6E відбувається відносно швидко, але на його шляху все ще є перешкоди. Для використання 6 ГГц в багатьох регіонах потрібно офіційний дозвіл. На поточний момент єдиною країною в світі, де дозволено вільне використання діапазону 6 ГГц, є США. Крім того, такі чипи фактично повинні бути масово вбудовані в споживчі пристрої, і оперативна підтримка Wi-Fi 6E з боку Qualcomm вселяє надію на те, що це станеться дуже швидко.