Всесвіт, насправді, молодший ніж вважалось – німецькі астрономи визначили справжній вік

    2549

    Астрономи Товариства Макса Планка в Німеччині прийшли до висновку, що Всесвіт може бути на пару мільярдів років молодшим, ніж вважалося раніше. При цьому швидкість його розширення може бути більшою. Про це повідомляє українські ЗМІ з посиланням на Phys.org.

    Вчені визначили нове значення постійної Хаббла, що дорівнює 82,4. Оскільки постійна Хаббла пов’язана зі швидкістю розширення Всесвіту, то вік останньої виявляється дорівнює 11,4 мільярда років. Попереднє значення постійної дорівнювало 70, а відповідний вік Всесвіту – 13,7 мільярда років.

    В ході дослідження астрономи скористалися гравітаційним лінзуванням — явищем, при якому гравітаційне поле масивних тіл спотворює світло, що йде від більш далеких об’єктів. В результаті виникає ефект лінзи, коли зображення об’єкта виглядає яскравіше. Вчені визначили відстані до двох гравітаційних лінз, які виявилися рівними 810 і 1230 мегапарсек (2,6 і 4 мільярди світлових років, відповідно).

    Отримані значення були використані для визначення відстані до 740 наднових типу Ia – різновиди наднових, які виникають під час вибуху білого карлика. Ці об’єкти служать «стандартними свічками», тобто їх яскравість однакова, і по ній можна з’ясувати, наскільки далеко такий об’єкт знаходиться. Відстань до найновіших дозволяє розрахувати значення постійної Хаббла.



    • інші новини