Загадки Буковини: скелі з едельвейсами і цілющими джерелами

1818

Українські Карпати завжди були і залишаються одним із наймальовничіших  і загадкових місць України. Ми розповімо вам лише про деякі таємничі місця Карпат, куди слід зазирнути і тому, хто думає, що бачив все.

Загадковий Чорний Діл

1-1024x522

Скельний хребет Чорний діл знаходиться в найкрасивішому і віддаленому місці Західної України – в Чивчинських Карпатах (Путильський район, Чернівецька область). Розташований між річками Сарата і Перкалаб. Також по його південному краю проходить кордон з Румунією. Хребет являє собою низку обривистих скель, суцільно покритих густим хвойним лісом.Максимальна висота Чорного долу досягає 1493 м. Тут можна побачити мальовничі скельні стіни висотою 50 метрів, повністю поцятковані глибокими тріщинами. Дивно, але ці землі досі маловивчені і рідко мандрівники заходять сюди. Хоча, нещодавно розробили 300-метровий маршрут для поїздок на квадрациклах в цих місцях. Туристам ця ідея сподобалася.

Чорний Діл привабливий ще й тому, що росте тут рідкісна квітка любові – едельвейс. Гуцули його ще називають «шовкова косиця».

За повір’ями в горах живуть неймовірні красуні – лісові німфи – рум’яні, красиві, з довгими шовковими косами до пояса, що ревно охороняють квітка. Вони виходять зі своїх укриттів тільки під покровом ночі і збираються на вершині скелі.

Таємниці Великого Каменя

25

Поруч знаходиться ще одне величне і загадкове місце – скеля Великий Камінь. Вона розташована на лівому березі річки Сарата навпроти хутора Верещиха. Круті спуски роблять пік Великого Каменя практично неприступним – навіть місцеві жителі не ризикують підніматися нагору. Подейкують, що тут мешкають небачені тварини, химерні змії і рослини, що володіють неймовірною цілющою силою. Серед них горець зміїний (гуцули прозвали його «змієвон»), який здатний впоратися з більш, ніж 70 хворобами, і «карпатський женьшень» (тирлич жовтий), який місцеве населення називає «дженджурою».

Про цілющі властивості тирлич знали навіть наші прадіди, а місцеві знахарі використовували її ще 2 000 років тому. Відвар коренів цієї рослини здатний впоратися з виразкою шлунка, поліпшити апетит і травлення і підвищити кислотність. У народній медицині ним лікують хвороби легенів, туберкульоз недуги опорно-рухового апарату.

Також дженджура допомагає швидшому загоєнню гнійних ран і екзем, нормалізує сон. Загалом, практично панацея.

Місцеві жителі розповідають ще одну легенду про величезного змія, який поїдав дрібну домашню худобу. Нічого з ним вдіяти не могли! У 40-х роках минулого століття, під час окупації території, солдати піднялися в гори і натрапили на кровожерну рептилію. Але кулі виявилися безсилі проти цього монстра і тільки гранати позбавили його життя. Та все ж до нині в цій місцевості є чимало отруйних змій, здатних забрати життя людини.

Цілюще джерело скелі Острива

18

Це місце розташоване в селі Дихтинець Путильського району Чернівецької області біля автодороги по маршруту Путила-Вижниця .

Висота скелі досягає 22 метра, а скельний хребет простягається на 60 метрів. Масив має вельми незвичайну форму. Дві величезні тріщини розділили Остриву на три частини. Дві бічні нагадують профілі загадкових листяних карпатських істот – Чугайстерів, а середня частина скидається на величезний стовп, який спрямований вгору. Також в скелі є кілька гротів, хоч і не дуже довгих – всього 3 метри. Але особливу увагу привертає джерело, що б’є прямо з гірського масиву. Воно знаходиться в північній частині скелі. Місцеві жителі запевняють – це цілюща вода, і радять зупинитися і набрати невелику пляшку в дорогу.

 

Джерело: weloveua



• не пропусти