Ботанічний сад міста Осло, Норвегія (15 фото)

714

Найбільш примітний норвезький ботанічний сад розташований у м. Осло. Багатюща колекція різних видів і форм рослин, що розташовані на території саду, варта уваги навіть пересичених пам’ятками мандрівників.

У 1812 р. Фредерік VI, датський король, придбав у східному Осло середньовічний маєток Toyen з метою створення університету. Однак у майбутньому університет вирішено було розмістити в центрі міста, а на землях Toyen заклали ботанічний сад. Молодий фахівець Христо Сміт був призначений керівником проекту. Він провів колосальну роботу, результатів якої сам, на жаль, побачити не зміг – в 1916 р. помер від тропічної лихоманки під час однієї з експедицій. На згадку про Христо Сміта в саду виростили Канарських фінікову пальму, насіння якої він прислав з Канарських островів в 1815 р. Пам’ятне дерево прожило в Пальмовій оранжереї до 2000р

Ботанічний сад розділений на кілька зон, найбільші з яких також називають «садами». У дендрарії, або арборетумі, знаходиться велика кількість систематично згрупованих дерев і чагарників. «Старовинний сад» створений у стилі бароко: квадратна галявина, декоративні живоплоти, фонтан і скульптури, що символізують пори року. У Гірському Осло – рослини, що живуть на схилах Ослофьорда. У Саду ароматів зібрані представники флори з приємним запахом. Кам’янистий сад – найбільш примітна зона з відтвореним альпійським пейзажем і різними географічними областями. Кожен з садів по-своєму унікальний.

Сади відкриті для відвідування з квітня по вересень і з жовтня по березень. Вони становлять інтерес не тільки для туристів, а й для дослідників, а також використовуються для навчання студентів-ботаніків міського Університету. Недалеко від саду розташовані музей Мунка і Собор Осло.



• не пропусти