Унікальна геологічна пам’ятка Біла Кишеня і скелі Вермілліон (9 фото)

1312

Біла Кишеня – ізольована, важкодоступна ділянка пісковика, прихована в межах пустелі Вермілліон – Національного Пам’ятника біля кордону Арізони та Юти. Вся область покрита сірим скелястим шаром, іноді тільки кілька сантиметрів завтовшки, які покривають червоний пісковик, де ландшафт сформований таким чином, що змушує весь краєвид виглядати так, як ніби він покритий цукровою пудрою. У деяких місцях кам’яні шари повністю викривлені, ніби величезний мармуровий пиріг.

Екстраординарна геологія Білої Кишені поки ще точно не пояснена. Деякі геологи оголошують, що Біла Кишеня – результат “м’якої деформації осаду”, відзначаючи, що викривлення в Білій Кишені відбулися ще в юрський період, у той час як пісок був повністю перетворений на скелю.

Згідно з даними відставного нафтового геолога Марка Десховіца, який вивчив Білу Кишеню більше, ніж хто-небудь інший, пейзаж був наслідком зниження величезної маси піску, викликаної землетрусом. Оскільки маса ковзала і впала в нижні шари, вона розірвала шматки шаруватого піску нижче і заповнила велику водойму або оазис. Ця велика маса піску – невиразний білий піщаник, який ми і бачимо сьогодні.

Прекрасні тонкі пластини дивно добре збереглися. Це може вказувати, що весь залучений пісок був похований разом з великими покладами додаткового осаду. Іншими словами, пісок змішався з додатковою породою на глибині 30 метрів нижче поверхні. Це і пояснює дивні контури, все ще знаходяться в певному порядку.

Ще рік тому Біла Кишеня була відносно невідомою, про неї знали тільки місцеві власники ранчо і жменька заповзятливих фотографів. Тоді National Geographic запустив сюжет про скелі Національного Пам’ятника Вермілліон, який включав чудові кадри цих ландшафтів. Це й стало поворотним моментом, тепер Вермілліон знаходиться в списку для відвідування у кожного мандрівника і любителя природи.



• не пропусти