22 вражаючих маловідомих чудес світу (30 фото)

19942

Продовжуємо нашу розповідь про всілякі чудеса світу. Ми вже розповіли про підводні, нові, старі, природні, і інші чудеса, тепер же розповімо про ті місця, які менш відомі, але від цього не стають менш величними і цікавими. Незважаючи на те, що про них знає лише менша частина людства, вони теж заслуговують місце в списку чудес. Сюди увійшли природні та архітектурні пам’ятки з різних куточків світу, про деякі з них ми вже писали на сторінках вСвіті. Тепер же представимо їх у списку дванадцяти маловідомих чудес світу. Читайте, милуйтеся фотографіями, залишайте свої відгуки в коментарях і діліться враженнями.

22. Ерг Шеббі, Марокко.

Ерг Шеббі знаходиться в марокканській Сахарі. Це – приголомшливий краєвид дюн, які переносять Вас до іншого світу. Вони простягаються на 22 кілометри, і досягають висоти в 150 метрів. Піски, як вважають, виліковують фізичні болі, тому марокканці відвідують їх кожен рік, щоб закопати себе по шию в гарячих пісках.

21. Брайс Каньйон, США.

Всі знають про Великий Гранд Каньйон, але є менш відоме диво природи – Брайс Каньйон. Тут є приголомшуюча безліч природних амфітеатрів (це не каньйон, незважаючи на його ім’я). Сила вітрів і водна ерозія створили ці химерні стовпи, які мають незвичайну наукову назва Худу.

20. Пантанал, Бразилія.

Пантанал – найбільша в світі заболочена місцевість. Крім гарного пейзажу, Пантанал також є батьківщиною деяких дивних (і незвичних) представників дикої природи, таких як водосвинки капібари і гігантські мурахоїди. Ми вже писали про це чудо природи в добірці пам’яток Бразилії .

19. Плай Остіонал, пляж в Коста-Ріці.

Щорічно пляж Остіонал наповнюється тисячами черепах. Оскільки це одне з декількох місць кладки яєць для цих рідкісних черепах, область тепер входить до складу національного парку. Якщо Ви правильно сплануєте Вашу відпустку в потрібний час року, то зможете відвідати і цей дійсно неймовірний і рідкісний куточок земної кулі.

18. Блакитна лагуна Ісландії.

Рай у "Блакитній лагуні". (5)

Вода цієї красивої геотермальної лагуни має температуру від 37-39°C. Це місце утворилося під впливом потоку лави, а багаті мінералами води чудові для захворювань шкіри, таких як псоріаз. Якщо Ви хочете купуватися тут, то майте на увазі: через суворих законів про гігієну Ісландії, все купальщики зобов’язані прийняти душ в голому вигляді, перш ніж входити у воду. У той час як сама лагуна природна, вона заповнена водою, нагрітою на сусідній теплової електростанції. Ми вже писали про це місце в окремій статті про блакитну лагуну

17. Місячна долина в Чилі (Валле де ла Луна).

Подорож в Місячну долину: Пустеля Атакама (8)

Опинившись у Валле де ла Місяць можна подумати, що Ви нібито приземлилися на місяць! Значний діапазон незвичайних структур розфарбовує область (сформовану впливом вітру і води) та сухі озера, які схожі на космічні кратери, які надають цьому місцю потойбічну атмосферу. Детальніше читайте у статті Подорож в Місячну долину: Пустеля Атакама

16. Каньйон Колка.

Каньйон Колка в два рази глибше, ніж Великий каньйон в Сполучених Штатах, і все ще населений людьми, які підтримують давні тераси інків, вирощуючи тут їжу. Крім місць розкопок та культурних пам’яток, є численні курорти спа в області для тих, хто хоче підтримати своє здоров’я і зберегти молодість завдяки особливій цілющій воді.

15. Геотермальна область Вай-о-Тапу.

Вай-о-Тапу – одне з найпрекрасніших, але мало відомих природних чудес Нової Зеландії. Відправившись на тригодинну прогулянку, кожен поворот представляє нове диво – від гейзерів до неймовірно кольорових озер. Є також грязьові басейни і популярний Басейн Шампанського – ймовірно, найвідоміша привабливість цих місць, зі своїм приголомшливим зовнішнім кільцем оранжевого кольору.

14. Цзючжайгоу, ущелина дев’яти селищ, Китай.

Цзючжайгоу означає “дев’ять сіл”, від імені дев’яти тибетських сіл, розташованих в долині. Вся долина заповнена красивими річками, озерами, і оточена горами із засніженими вершинами. Це місце вважається дуже важливим природним дивом і навіть класифіковано як Заказник Світовий Біосфери.

13. Цінжі дю Бемараха, Мадагаскар.

Дивовижні формування вапняку в Цінжі дю Бемараха є причиною імені цього дива природи – це Кам’яних ліс Мадагаскару . Крім приголомшливих формувань Ви можете також бачити збережені ліси мангрових дерев і дивовижний асортимент захоплюючих представників флори і фауни.

12. Крижані вежі і печери вулкана Еребус.

малоизвестные чудеса света

Гора Еребус – другий за величиною вулкан Антарктиди, активний з 1972 року. На Еребусі багато крижаних веж, сформованих в результаті парової емісії через вулканічну активність. Багато крижаних веж постійно випускають пар. На додаток до цих подібних димоходу стовпів, вулканічна гора є батьківщиною безлічі крижаних печер, сформованих природним способом, з синіми, страхітливо печеристими підземними палатами.

11. Скелі-намети Каша-Катуве.

Скелі намети Каша-Катуве в Нью-Мексико були сформовані приблизно сім мільйонів років тому в результаті попелу, депонованого пірокластичним потоком від вулканічного вибуху. Як і з більшістю гірських формувань, вивітрюванню та ерозії можна приписати створення чудової географії області. Помітно загострені подібні наметам камені отримують своє цікаве ім’я від рідної мови області, та означає “білі скелі”. Скелі різної висоти, часом досягаючи 30 метрів заввишки.

10. Рисові Тераси Банауе, Філіппіни.

Рисові Тераси Банауе – 2000-літні тераси, які були вирізані в горі Іфугао на Філіппінах предками корінних жителів. Тераси звичайно згадуються філіппінцями як “Восьме Чудо Світу”. Вважається, що тераси були побудовані з мінімальним обладнанням, в основному вручну. Вони розташовані приблизно на 1500 метрів над рівнем моря і покривають 10,360 квадратних кілометрів схилу гори. Живляться стародавньою іригаційною системою від тропічних лісів вище терас. Підраховано, що якби вони були складені впритул, то обгорнули б половину земної кулі. Місцеві жителі до цього дня все ще вирощують рис і овочі на терасах. Результат – поступова ерозія цього дива світу, яке потребують постійної реконструкції і турботи.

9. Левова Скала Сігірія, Шрі Ланка.

Сігірія (Скала лева) є останками стародавньої гірської фортеці та палацу, розташована в центральному районі Матале Шрі-Ланки, оточеної залишками великої мережі садів, резервуарів та інших структур. Популярне туристичне призначення, Сігірія також відома своїми стародавніми картинами (фресками), які нагадують Печери Аджанта в Індії. Сігірія була побудована під час панування короля Кассапи I (477—495 р.р.), і це – один з семи об’єктів Всесвітньої спадщини Шрі-Ланки. Протягом доісторичних часів Сігірія була населена. Використовувалася як гірський монастир приблизно з 5-ого сторіччя до н.е.

8. Печера Лечугія.

лечугия

Одна з найпопулярніших мало відомих чудес світу, печера Лечугія – ще одне місце розташування, знайдене в Нью-Мексико. Печера – сьомий досліджуваний ланцюг у світі, з відомою довжиною близько 200 км. Печера є найвідомішим захоплюючим кристалічним формуванням гіпсу і арагоніта. До відкриття в 1986 Лечугія була незаймана протягом сотень мільйонів років, будучи однією з найстародавніших екосистем.

також читайте про Найкрасивіші печери Тернопільщини

7. Печера Крубера.


Печера Крубера, розташована в межах Гірського масиву Арабіка в Абхазії, найглибша відома печера на Землі, з глибиною в 2,191 метрів. Печера також відома як Вороняча, через велику кількість ворон, що тут гніздяться.

6. Долина квітів в Індії.

Парк Долина Квітів в Індії - дивовижний сплеск кольору або квітковий рай (1)

Парк Долина Квітів в Індії - дивовижний сплеск кольору або квітковий рай (3)

Долина Квітів, Національний парк в Індії – одне з найкрасивіших чудес світу в цьому списку. Є щось неймовірне у високих піках, що підвищуються в хмари і крутих схилах, повністю вкритому соковитою рослинністю і унікальною флорою. Долина Квітів є батьківщиною багатьох рідкісних, що піддаються небезпеці вимирання тварин, таких як азіатський чорний ведмідь, сніжний барс, бурий ведмідь і блакитний баран.

5. Долина Гленко в Шотландії.


Розташований в північній наконечнику Шотландії, Гленко – вузька долина річки, яку часто вважають одним з найбільш захоплюючих місць у країні. Долина річки Гленко є батьківщиною приголомшуючого розмаїття флори, так само як високих піків з обох боків і абсолютно прозорої річки, що пробігає в її серці.

4. Кінта да Регалейра в Португалії.

Кінта да Регалейр і перевернута вежа в Сінтрі (1)

Кінта да Регалейра в Сінтрі, Португалія включає кручені сходи що спускаються вниз та відкривають безліч виходів. Ім’я з’явилося від віри, що це місце було батьківщиною масонських ритуалів. В основі лежить роза вітрів на хресті тамплієра. Символіка безпосередньо стосується життя і смерті, загальної теми для ритуалів ініціації.

3. Плітвіцькі озера в Хорватії.

Плітвіцькі озера - Хорватське чудо природи (10)

Плітвіцькі озера - Хорватське чудо природи (12)

Плітвіцькі озера - Хорватське чудо природи (8)

Плітвіцькі озера - Хорватське чудо природи (10)

Національний парк Плітвіцькі озера є батьківщиною захоплюючих видів на прекрасні відкриті озера і водоспади. Контраст глибокого блакитного з яскравим зеленим кольором створює неймовірні пейзажі, які розбурхують уяву. Парк не менш захоплюючий навіть взимку, коли частина водоспадів і озер замерзає. Перебуваючи в Хорватії, обов’язково відвідайте Плітвіцькі озера, одне з природних чудес світу.

2. Улін’юань в Китаї.

Вирушайте до більш ніж трьох тисяч величезних стовпів пісковика, багато з яких представляють із себе вежі більш ніж двісті метрів у висоті – це Улін’юань в Китаї. Він є одним з найбільш приголомшливих природних об’єктів у світі. Високі стовпи складені з кварциту і пісковику і є карстовими формуваннями. Неймовірна область розташована в ста сімдесяти милях на північний схід від Чанша і стала об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в 1992, однак все ще залишається відносно невідомою для більшої частини населення в світі.

1. Монастир Кей Гомпа.

Монастир Кі або Кей Гомпа – тибетський буддистський монастир, який ефектно підноситься на пагорбі, що виходить на невелику індійське село Кібар. Монастир стоїть на висоті в 4,166 метрів над рівнем моря, а село нижче, як кажуть, є найвищим в Індії. Заснований в 11-му сторіччі, монастир Кей Гомпа пережив безліч бурхливих подій. Він неодноразово піддавався нападу, розорення монгольськими арміями, спустошувався вогнями і землетрусами. Постійне руйнування і реконструкція призвели до форми будівлі, подібної до коробки, що забезпечує максимальний захист.

У продовження прочитайте також про чудеса природи в статті, присвяченій семи новим природним чудесам.



• не пропусти