Пліт муїска – золота статуетка, яка може відкрити таємницю Ельдорадо

1492

Легенда про Ельдорадо народилася в XVI столітті, коли іспанці вступили на території цивілізації муїска (чибча). Саме тоді поповзли чутки, що десь глибоко в колумбійських горах існує ціле місто із золота. З тих пір міф про Ельдорадо притягує дослідників і мисливців на скарби до гір Південної Америки. Але нещодавно вчені висловили дуже цікаве припущення.

Протягом багатьох років люди невпинно шукали легендарні скарби, але сучасні вчені вважають, що знайшли витоки міфу, і «Ельдорадо» (Щасливчик) було не місцем, а людиною. Найбільш характерним символом міфу про Ельдорадо є «Пліт муїска» – видатний приклад доколумбового мистецтва, зроблений із золота. Він був виявлений в печері біля колумбійської столиці Боготи в 1856 році.

Золотий пліт відноситься до пізнього періоду культури муїска, десь між 1200 і 1500 роками до нашої ери. Плем’я муїска в цей час було однією з чотирьох передових цивілізацій Америки (іншими були ацтеки, майя та інки), і воно прославилося своїми філігранними роботами із золота. Пліт був відлитий із золота нині втраченим способом, в якому для ливарних форм муїска використовували віск і глину.

Золота скульптура виконана зі сплаву чистого золота (понад 80%) з самородним сріблом і невеликою кількістю мідного сплаву, і зроблена за допомогою давним-давно втраченого методу лиття у воску. Зображує ця скульптура ритуальну церемонію призначення нового ЗІПа (правителя) на озері Гуатавіта. Правитель оточений іншими вождями, прикрашеними пір’ям, підвісками, браслетами, коронами і сережками.

Люди тримають в руках музичні інструменти, маски ягуарів і шаманські маракаси. Члени племені, розташовані по краях, як припускають вчені, були веслярами. Вироби із золота використовувалися тільки для церемоніальних і декоративних цілей. Коли в суспільстві муїска вмирав попередній правитель, призначали нового (це, як правило, був родич попереднього правителя).

Під час церемонії «інавгурації» його тіло покривали золотим пилом, після чого ця «золота людина» ставала в центр плоту і її везли на середину священного озера, щоб новий правитель міг запропонувати дари богині Гуатавіта. Ця стародавня церемонія муїска і стала джерелом легенди про Ельдорадо. Золотий пліт сьогодні можна побачити у Музеї золота в Боготі, і він може бути ключем до величезних скарбів, які донині не зуміли знайти.



• не пропусти