Унікальний астрономічний годинник епохи Відродження, який працює до цих пір

1590

Величезний астрономічний годинник, розташований в Страсбурзькому соборі у Франції, являють собою унікальний шедевр епохи Відродження, створений математиками, художниками та іншими передовими фахівцями свого часу. На сьогоднішній день цей годинник – одна з візитних карток міста. Багато туристів прагнуть потрапити до собору тільки для того, щоб подивитися на старовинний діючий механізм.

Фото: commons.wikimedia.org.

Годинник встановили у Страсбурзькому соборі в XIV столітті (в період між 1352-1354 рр.). Він був оснащений механічними складовими, дуже рідкісними для своєї епохи. На годиннику знаходився позолочений півень і три біблійних короля, встановлених перед образом Богородиці. Рівно о 12.00 фігурки приводилися в рух: півень махав крилами і кукурікав, а королі кланялися Божій матері.

Фото: commons.wikimedia.org.
Фото: flickr.com.

Починаючи з 1547 р., удосконаленням механізму зайнялися математик Конрад Дазіподіус, механіки Хабрехти і живописець Тобіас Штіммер. Годинникарі замінили хронометр і півня, додали астрономічні функції.

Фото: commons.wikimedia.org.

В 1789 році під час французької революції годинник у соборі був пошкоджений. Майже півстоліття він не функціонував. Потім за його відновлення взявся часових справ майстер Жан-Батист Швільге. Він замінив неробочий механізм і додатково встановив на годиннику міні-планетарій з чотирма циферблатами і церковний календар. Висота всієї конструкції з 12 метрів збільшилася до 30 метрів.

Фото: flickr.com.

Щорічно в новорічну ніч годинник робить повний оборот і на спеціальних табло з’являються «плаваючі» дати таких свят як Великдень, Вознесіння, П’ятидесятниця. У механізмі є шестерня, яка рухається нереально повільно. Вона визначає прецесію (відхилення) земної осі. Щоб ця шестерня зробила повний оборот, знадобиться цілих 28 000 років.

Фото: forum.watch.ru.

Крім складного механізму і вказівки декількох видів часу, Страсбурзький годинник привертає до себе туристів рухомими фігурками. Кожну чверть години перед глядачами проїжджає одна з чотирьох статуеток. Спочатку з’являється немовля, потім юнак. Після нього настає черга зрілого чоловіка і, нарешті, старого. Всі вони миготять перед скелетом, що символізує смерть і тлінність буття.

Фото: forum.watch.ru.

О 12.30 чується дзенькіт дзвіночка, в дію запускаються всі фігурки: півень кукурікає, на «сцені» з’являється Ісус Христос, а за ним 12 апостолів. Вистава завершується ходою давньоримських богів, що символізують дні тижня.

Фото: forum.watch.ru.


• не пропусти