«Акрополь Леванту»: храм Вакха – один з небагатьох чудово збережених древніх храмів Близького Сходу

927

Ця витончена споруда – храм, присвячений Вакху, римському богові вина – практично повністю зберегла свій центральний обсяг і сьогодні є однією з кращих у світі зразків давньоримської архітектури. Він більший за Парфенон у Греції, хоча набагато менш відомий. Храм був зведений за наказом римського імператора Антонінуса Піуса і розроблений невідомим архітектором приблизно в 150 р. н.е. Багато хто вважає його найпрекраснішим древнім храмом Близького Сходу.

Баальбек – одне з найдавніших міст світу – знаходиться на території сучасного Лівану. Колись ця область була частиною Римської імперії. Починаючи з I століття до н.е., римляни почали тут будівництво грандіозного храмового комплексу. Поруч із Храмом Юпітера, найбільшим храмом у Римській імперії, розташований храм трохи меншого розміру – 66 метрів у довжину, 35 метрів у ширину і 31 метр у висоту. Це Храм Вакха.

Хоча його іноді називають невеликим Храмом, він більший (і краще зберігся), ніж Парфенон в Афінах, висота його колон у 3 рази вища.

Храм був побудований для того, щоб возвеличити римське правління серед жителів Баальбека.

На той час в імперії набув популярності культ Вакха, римського бога вина (також відомого, як Бахус або Діоніс). Причина доброго стану храма полягає у тому, що він довгий час був частиною середньовічного укріплення Баальбека.

Вражаючий 11-метровий головний вхід прикрашений кам’яним різьбленням у вигляді винограду і виноградних лоз. Деякі різьблені фігурки на стелі являють собою зображення Вакха, інші скульптури – людей, різних істот і ритуалів.

Протягом багатьох століть серія землетрусів практично зруйнувала Баальбек. Довгий час тут практично не проводилося ніяких розкопок, і лише в 1898 році німецька експедиція почала відновлювати руїни.

Протягом століть пам’ятники Баальбека постраждали від пограбувань, воєн і землетрусів, а також від численних перебудов у період Середньовіччя.

У 1984 частина руїн Баальбека, включаючи і Храм Вакха, були визнані об’єктами Всесвітньої спадщини. Храм вражає своїми поважними розмірами, чудовими кам’яними прикрасами і монументальними воротами з фігурами Бахуса.



• не пропусти