Найстаріший дерев’яний критий міст Капелльбрюкке, або міст Каплиці, Швейцарія (14 фото)

1053

Міст Капелльбрюкке є перлиною Люцерна й улюбленим місцем туристів і міських жителів. Він з’єднує Старе місто і Нове місто, що знаходяться на протилежних берегах річки Рейс. Це найстаріший дерев’яний критий міст у Європі, довжина якого становить близько 205 метрів.

Капелльбрюкке зведений в 1365 році з метою оборонного міського укріплення. Він повністю виконаний з дерева, включаючи двохскатне накриття по всій протяжності. Спочатку споруда була довшою і поєднувала капелу св. Петра і церква св. Леодегара, але в 1835 році частину мосту знесли у зв’язку з засипанням берегу.

Унікальність Капелльбрюкке полягає в тому, що на його фронтонах зображено близько ста трикутних картин з важливими історичними сценами країни. Головним елементом стародавнього моста є восьмикутна цегляна вежа Вассертурм, висота якої близько 35 метрів. Вона побудована в 1300 році як частина укріплення міста, але за період свого існування використовувалася як сторожова вежа, темниця, катівня, архів.

Капелльбрюкке не в повному обсязі зберіг свій первозданний вигляд, так як його середня частина була зруйнована пожежею в 1993 році. Вогонь знищив близько 80 унікальних картин, які в процесі реставрації замінили роботами схожою тематики дев’ятнадцятого століття. У 1994 році міст відновили і знову відкрили для відвідувань. Зараз його прикрашають 122 картини, що розповідають про історію країни і житіє шанованих швейцарських святих – Леодегара і Мауріціуса.

У безпосередній близькості від Капелльбрюкке розташований відомий символ Люцерна – церква св. Леодегара з двома квадратними вежами. На південному березі річки Ройс розмістилося найстаріша швейцарська будівля в стилі бароко – церква Єзуїтів з розкішним інтер’єром. Поруч з церквою можна побачити Лицарський палац у стилі італійського ренесансу.



• не пропусти