Маяк мису Ейр, Уельс (11 фото)

644

Розташований на північному сході Уельсу, в графстві Флінтшир, Мис Ейр послужив прекрасною природною основою для споруди невеликого, але потрібного для англійського судноплавства маяка. Маяк мису Ейр (Point of Ayr lighthouse) почав свою роботу в 1776 році. У той час він був розписаний червоними і білими смугами і мав червоний ліхтарний корпус.

У 1844 році маяк мису Ейр за замовленням корпорації Trinity House був перетворений в металевий, свайний, дванадцятиметровий маяк з подвійним білим світлом. Перший вогонь маяка був спрямований у бік моря на відстань у двадцять метрів, другий – у напрямку до річки Ді, що протікає в графстві Чешир. У 1883 році маяк мису Ейр був замінений плавучим маяком і припинив своє «світіння».

Відновлена в 1994-му році будівля маяка в даний час має статус архітектурної пам’ятки. Башта сигнальної будови пофарбована в білий колір і прикрашена червоним куполом. Розташована на пляжі будова періодично то виступає з води, відкриваючи довгу залізну драбину, то ховається під водою під час припливу.

Щорічно мис Ейр відвідують тисячі туристів, щоб перейнятися духом англійської історії та міфології. За місцевими легендами, навколо маяка бродить привид людини, що померла від кохання. На підтримку цієї романтичної історії власник маяка встановив на його верхньому скляному майданчику двометрову скульптуру Зберігача. Виконана з блискучої, нержавіючої сталі за проектом художниці Анжели Сміт металева фігура моторошно скрипить на вітрі, що пронзає його наскрізь.



• не пропусти