Будинки з грязюки в Буркіна Фасо

332

На півдні Буркіна-Фасо, яка не має виходу до моря країни в Західній Африці, біля кордону з Ганою, знаходиться невелика, кругла село площею приблизно в 1.2 гектара, під назвою Тіебеле. Це будинки людей касі, однієї з найстаріших етнічних груп, які оселилися на території Буркіна-Фасо в 15-му сторіччі. Tiebele відомий своєю дивовижною традиційною архітектурою Гурунсі і незвично прикрашеними стінами їх будинків.

Ми вже писали про місто Шибам, «Манхеттен в пустелі», де будинки побудовані схожим чином, тепер доповнимо цю тему ще одним цікавим місцем. Буркіна-Фасо – бідна країна, навіть по західноафриканських стандартам, і можливо, найбідніша у світі. Але вона багата в культурному плані, і прикраса стін їх будівель є важливою частиною їх культурної спадщини в цій області. Настінне прикраса роблять жінки, збираючись разом, це дуже давня практика, яка відноситься до шістнадцятого сторіччя н.е..

Люди каси будують свої будинки повністю з місцевих матеріалів: землі, лісу і соломи. Грунт, змішана з соломою і екскрементами корови, зволожена і доведена до пластичності, щоб сформувати майже вертикальні поверхні. Сьогодні ця техніка замінена на цеглу з глини. Будівлі Тіебеле побудовані і для захисних цілей, будь то від клімату, або будь-яких потенційних ворогів. Стіни товщиною в один фут розроблені без вікон, за винятком маленького отвору, щоб впустити достатньо сонячного світла. Вхідні двері приблизно два фути заввишки зроблені особливо міцними.

Після будівництва жінка робить фрески на стінах, використовуючи бруд і біла крейда. Мотиви та символи взяті від повсякденного життя, або від релігії і віри. Закінчена стіна ретельно полірується каменями, кожен колір полірується окремо так, щоб кольори не змішувалися разом. Нарешті, вся поверхня покривається природним лаком, зробленим з бобів.

Прикраса зазвичай робиться якраз перед сезоном дощів і захищає зовнішні стіни від дощу. Додаючи екскременти корови, ущільнюючи шари бруду, поліруючи заключний шар і лакуємо, вони роблять їх стійкими до вологої погоди, а так само більш довговічними.

Будинки з грязюки в Буркіна Фасо (1)

Будинки з грязюки в Буркіна Фасо (2)

Будинки з грязюки в Буркіна Фасо (3)

Будинки з грязюки в Буркіна Фасо (4)

Будинки з грязюки в Буркіна Фасо (5)

Будинки з грязюки в Буркіна Фасо (6)

Будинки з грязюки в Буркіна Фасо (7)

Будинки з грязюки в Буркіна Фасо (8)

Будинки з грязюки в Буркіна Фасо (9)



• не пропусти