Ось що було сховано в секретній кімнаті в піраміді Хеопса

2740

У нещодавно виявленій і поки недоступній камері всередині найбільшої піраміди, ймовірно, знаходиться трон, на якому фараон, згідно з релігійними віруваннями, піднявся до зірок.

Відповідну гіпотезу висунув професор Джуліо Мальї, математик і археоастроном Міланського політехнічного інституту. Його дослідження нещодавно опубліковане на arXiv.

Професор Мальї припустив, що всередині величезної порожнини в піраміді Хеопса, виявленої в листопаді минулого року, знаходиться залізний трон, описаний у давньоєгипетських текстах як транспортний засіб у загробне життя на “північних зірках”.

Ось що було сховано в секретній кімнаті в піраміді Хеопса - фото 221058

У листопаді 2017 року команда дослідників під час Міждисциплінарного проекту ScanPyramids виявила секретну порожнину довжиною 8 і шириною 30 метрів, яка знаходиться безпосередньо над Головною галереєю всередині піраміди в Гізі. Вчені використовували метод сканування піраміди, заснований на відстеженні траєкторії мюонів – елементарних частинок, що генеруються космічними променями. Тепер залишається зрозуміти, для чого призначена кімната, куди поки неможливо потрапити.

Ось що було сховано в секретній кімнаті в піраміді Хеопса - фото 221059

Всередині піраміди є чотири дуже вузькі канали. Два з них виходять назовні, інші обриваються всередині піраміди. Професор Мальї підкреслює, що всі ці канали спрямовані строго на південь і на північ, на певні зірки (Полярну на півночі, Сіріус та Оріон на півдні). На цих зірках, очевидно, повинні були мешкати після смерті фараон і його дружина.

Піраміда Хеопса була побудована близько 2550 року до н.е. і є одним з найбільших і найскладніших пам’ятників у історії архітектури. Всередині неї, крім трьох головних приміщень (кімнати для похорону, кімнати фараона та його дружини) існує багато порожніх камер. Імовірно, вони служать лише для зменшення ваги грандіозної споруди або є залишками будівельних конструкцій. Нещодавно відкрита кімната знаходиться над так званою “Великою Галереєю”, що з’єднує кімнату фараона та його дружини.



• не пропусти