Майбутнє світу до 2099 року – прогноз директора Google

2501

Технічний директор Google та відомий технологічний футуролог Рей Курцвейл виступив на початку цього року з черговою порцією прогнозів.

Про це повідомляє Inventure.

Курцвейл, являючись одним з головних дослідників сучасних досягнень в області штучного інтелекту, публікує свої прогнози з 1990-х років. Багато цих передбачень стали академічними.

Якщо зібрати всі прогнози, зроблені за 20 років у книгах, блогах, інтерв’ю та лекціях, можна помітити, що майбутнє з 2019 по 2099 вчений розписав буквально по роках.

2019 — Дроти й кабелі для персональних і периферійних пристроїв будь-якої галузі підуть в минуле.

2020 — Персональні комп’ютери досягнуть обчислювальної потужності, порівнянної з людським мозком.

2021 — Доступ до інтернету покриє 85% поверхні Землі.

2022 — у США і Європі прийматимуться закони, що регулюють стосунки людей і роботів. Діяльність роботів, їх права, обов’язки та інші обмеження будуть формалізовані.

2024 — Елементи комп’ютерного інтелекту стануть обов’язковими в автомобілях. Людям заборонять сідати за кермо автомобіля, не обладнаного комп’ютерними помічниками.

2025 — Поява масового ринку гаджетів-імплантатів.

2026 — Завдяки науковому прогресу, за одиницю часу ми будемо продовжувати своє життя на більше часу, ніж минуло.

2027 — Персональний робот, здатний на повністю автономні складні дії, стане такою ж звичною річчю, як холодильник або кавоварка.

2028 — Сонячна енергія стане настільки дешевою і розповсюдженою, що буде задовольняти всієї сумарної енергетичної потреби людства.

2029 — Комп’ютер зможе пройти тест Тьюринга, доводячи наявність у нього розуму в людському розумінні цього слова. Це буде досягнуто завдяки комп’ютерній симуляції людського мозку.

2030 — Розквіт нанотехнологій в промисловості, що призведе до значного здешевлення виробництва всіх продуктів.

2031 — 3D-принтери для друку людських органів будуть використовуватися в лікарнях будь-якого рівня.

2032 — Нанороботи почнуть використовуватися в медичних цілях. Вони зможуть доставляти поживні речовини до клітин людини і видаляти відходи. Вони також проведуть детальне сканування людського мозку, що дозволить зрозуміти деталі його роботи.

2033 — Самокеровані автомобілі заповнять дороги.

2034 — Перше побачення людини зі штучним інтелектом. Фільм «Вона» в удосконаленому вигляді: віртуальну кохану можна обладнати «тілом», проектуючи зображення на сітківку ока, — наприклад, за допомогою контактних лінз або окулярів віртуальної реальності.

2035 — Космічна техніка стане досить розвиненою, щоб забезпечити постійний захист Землі від загрози зіткнення з астероїдами.

2036 — Використовуючи підхід до біології, як до програмування, людству вперше вдасться запрограмувати клітини для лікування хвороб, а використання 3D-принтерів дозволить вирощувати нові тканини і органи.

2037 — Гігантський прорив в розумінні таємниці людського мозку. Будуть визначені сотні різних субрегіонів зі спеціалізованими функціями. Деякі з алгоритмів, які кодують розвиток цих регіонів, будуть розшифровані і включені в нейронні мережі комп’ютерів.

2038 — Поява роботизованих людей, продуктів трансгуманістічних технологій. Вони будуть обладнані додатковим інтелектом (наприклад, орієнтованим на конкретну вузьку сферу знань, повністю охопити яку людський мозок не здатний) і різноманітними опціями-імплантантами — від очей-камер до додаткових рук-протезів.

2039 — наномашини будуть імплантуватися прямо в мозок і здійснювати довільне введення і виведення сигналів з клітин мозку. Це призведе до віртуальної реальності «повного занурення», яка не зажадає ніякого додаткового обладнання.

2040 — Пошукові системи стануть основою для гаджетів, які будуть імплантуватися в людський організм. Пошук здійснюватиметься не тільки за допомогою мови, а й за допомогою думок, а результати пошукових запитів будуть виводитися на екран тих же лінз або окулярів.

2041 — Гранична пропускна здатність інтернету стане в 500 млн разів більше, ніж сьогодні.

2042 — Перша потенційна реалізація безсмертя — завдяки армії нанороботів, яка буде доповнювати імунну систему і «вичищати» хвороби.

2043 — Людське тіло зможе приймати будь-яку форму, завдяки великій кількості нанороботів. Внутрішні органи будуть замінювати кібернетичними пристроями більш кращої якості.

2044 — Синтетичний інтелект стане в мільярди разів більш розумним, ніж біологічний.

2045 — Наступ технологічної сингулярності. Земля перетвориться в один гігантський комп’ютер.

2099 — Процес технологічної сингулярності поширюється на весь Всесвіт.



• не пропусти