У США виклaли в мeрежу засeкречені відео з ядерними випробoвуваннями (відео)

1209

Уряд США рoзсекретив близькo 750 відеозаписів, які закaрбували випробування ядерної зброї.

Деякі з них, близько 60 відеороликів, зараз викладені у відкритий доступ, пише The Verge. Всього, за період з 1945 по 1962 рік, США провели понад 200 ядерних випробувань: всі вони записувалися з безлічі ракурсів, і в загальному архіві таких відео налічується до 10 тисяч.

Відео стали доступні громадськості завдяки фізику Грегу Спріггс з Ліверморської національної лабораторії імені Ернеста Лоуренса. Група фахівців на чолі з Лоуренсом відновила частину плівок з атмосферними випробуваннями зброї за 1945-1962 рік. Всього оцифровано 4,8 тисячі роликів, але розсекречено лише 750 з них.

За словами вчених, в період з 1945 по 1962 рік в США провели 210 ядерних випробувань, які зафіксовані на десяти тисячах різних відео. Знадобилося п’ять років, щоб зібрати їх всі в одній лабораторії.

На пошук і оцифровку решти 3,5 тисячі роликів у команди Спріггс має піти близько двох років. Фахівці проводять роботи по збереженню виготовлених з нітроцелюлози плівок, які поступово руйнуються, перебуваючи на відкритому повітрі.

Провідний дослідник вважає, що детальне вивчення цих записів дозволить краще зрозуміти наслідки ядерних вибухів.



• не пропусти