Екскурсія по Великому адронному колайдері очима літаючого дрона (відео)

784

4f7d421f88fd0e9ed068f0afbebfa4a4

Це відео, зняте з літаючого дрона, дає унікальну можливість поглянути зблизька на неймовірний Великий адронний колайдер, розташований під землею недалеко від Женеви. Спершу, супутникові знімки дозволяють оцінити величезний розмір цієї тороідальної установки, а потім вид переключається на камеру маленького дрона, який літає навколо коллайдера і заглядає в його висотехнологічні нутрощі.

Довжина тора ВАК становить 27 кілометрів. Коллайдер використовує близько 9600 величезних супермагнітів, щоб утримувати і направляти пучки протонів, розганяючи їх практично до швидкості світла. Найбільші магніти ВАК важать 35 тонн і мають близько 15 метрів в довжину. Всі разом вони містять приблизно 10.000 тонн заліза – це більше, ніж у всій Ейфелевій вежі – і можуть генерувати магнітне поле, яке в 100.000 разів перевищує земний.

Саме гігантські розміри коллайдера дозволяють йому заглядати в світ самих малих відомих нам часток. У 2012 році прискорювач знайшов сліди знаменитого бозона Хіггса – частинки, яка дає всім іншим мікрочастинкам їх масу. ВАК працює при температурі мінус 271 градус за Цельсієм – це всього на 3 градуси вище абсолютного нуля.

Але як би не розбурхувала уяву знахідка бозона Хіггса, насправді, ВАК спроектований для роботи з набагато більшими енергіями. Через всього дев’ять днів після першого запуску в 2008 році, несправність в електричному з’єднанні призвела до вибуху в установці. Щоб захистити прискорювач від подальших ушкоджень, вчені вирішили працювати на ньому лише в половину потужності, поки всі 10.000 мідних з’єднань коллайдера НЕ будуть відремонтовані. Протягом двох останніх років інженери налагоджували ці компоненти, одночасно вносячи в систему нові удосконалення.

Цього року колайдер буде запущений знову – і на цей раз він буде майже в два рази потужніший, ніж під час свого першого пуску, що, потенційно, може дати нам можливість приступити до вивчення темної матерії. Ну а до тих пір, ви можете насолоджуватися цим відео з повітряної екскурсії в надра цієї неймовірної машини.



• не пропусти