Майбутнє, яким його людство уявляло в 1947 році (фото)

493

Коли в 1947 році журнал Popular Science опублікував кілька прогнозів учених і художників на тему майбутнього, Мрії про космос вже не здавалися нездійсненними, атомна бомба вже показала світу свою жахливу міць, а вчені почали замислюватися над тим, як управляти погодою.

Космічні подорожі

210

«Люди, що народилися в 40-х роках, будуть користуватися новою транспортною системою. Пройде трохи і часу роботи-літаки з реєструючими приладами подолають звуковий бар’єр. Майбутнє пов’язане з космічними подорожами. Спочатку невгамовний чоловік долетить до Місяця, потім відправиться на Марс та інші планети, щоб повернутися й написати книги про свої подорожі».

Кільцеві автостради навколо міст

36

«Судячи з тими проектами, які були запропоновані найбільш прогресивними архітекторами, місто майбутнього може виглядати так: воно буде оточене поясом багатоярусних швидкісних доріг. Уздовж цих доріг будуть збудовані промислові підприємства, щоб ізолювати пов’язаний з ними трафік.

Усередині гігантського кола місто буде розділений на секції, кожна з яких теж буде оточена своїм власним «кільцем», щоб максимально розвантажити від транспорту житлові райони».

Управління погодою 

47

«Метеорологи будуть брати активну участь у плануванні міської архітектури, щоб перешкоджати проникненню холодних вітрів. Міські сади, внутрішні двори і вулиці будуть забезпечені спеціальними щитами, які в спекотні дні будуть відбивати сонячні промені і відсилати їх назад в небо.

Снігові завірюхи можна запобігати за допомогою літаків, які будуть посипати хмари сухим льодом над пустельними територіями, щоб вони не встигали долітати до міста».

Використання фотосинтезу

57

«Ймовірно, одним з найбільш амбітних для науки проектів стане прискорення процесу фотосинтезу. Рослини за допомогою каталізатора освіти хлорофілу будуть споживати сонячну енергію і перетворювати її в цукор, протеїни, жири і клітковину – тобто в ті речовини, без яких життя на Землі неможливі. Якщо зусилля вчених, що працюють у цій галузі увінчаються успіхом, це означатиме золоту еру і вічний достаток для всього людства».

Місячні мікрохвилі

62

«Мережі мікрохвильових реле покриють країну, що дозволить передавати Візуали і звукові сигнали, включаючи радіо FM, телефонні дзвінки, телеграми та факсиміле. За допомогою цієї системи воєначальники зможуть спостерігати за будь-яким регіоном країни, бачити, які літаки знаходяться в повітрі. А телефони стануть звичайною справою, в кожному будинку буде свій власний радіотелефон»

Нарешті, ця мережа покриє весь світ за допомогою ретрансляційних станцій, які будуть розміщені на літаках, що літають в стратосфері або навіть посилають сигнали з Місяця».

Уранові батареї

72

«Вчені поставили собі грандіозну мету – перетворення атомної енергії в електрику без необхідності проходити через громіздкий термічний цикл. Металеві клеми будуть опускатися в урановий котел і по них можна буде отримувати електричну енергію, як із звичайних батарей».



• не пропусти