На Марсі існували умови для зародження життя

295

Після аналізу зразків гірської породи, які марсохід Curiosity зібрав у минулому місяці, з’ясувалося, що в давнину умови на планеті підходили для підтримки життя мікробів. За словами фахівців Американського космічного агентства, в субстанції з кратера Гейла виявилися ключові хімічні речовини, які необхідні для існування життя – азот, сірка, водень, фосфор, кисень та вуглець.

За цими та іншими відкриттями можна переглядати в інтернеті або у власний телескоп, який можна купити, відвідавши магазин телескопов интернет на сайті levenhuk.com.ua

За словами наукового керівника марсіанської програми Майкла Мейєра, основне завдання марсохода Curiosity – виявити докази можливості існування життя на Червоній планеті. І тепер можна з упевненістю сказати, що відповідь на це питання ствердна.

Марсохід збирав зразки гірської породи недалеко від місця, де у вересні минулого року було знайдено русло стародавнього струмка. Вчені припустили, що приблизно три мільярди років тому атмосфера Марса була набагато щільніша, а на поверхні була присутня рідка вода.

Вчені вже давно говорили про можливість існування життя на Марсі, так як він схожий на Землю більше, ніж всі інші планети Сонячної системи. В першу чергу, фахівці сподівалися знайти сліди води, яка необхідна для існування мікроорганізмів. Як зазначає РІА «Новости», за десятки років роботи різних автоматичних станцій на Марсі знайшли вічну мерзлоту, а також безліч слідів присутності давньої води.

Правда, сама по собі вода не завжди однозначно свідчить про існування життя. Результати деяких досліджень показали, що в марсіанській воді могло бути стільки солі, що в ній навряд чи змогли б вижити якісь мікроорганізми. Також, у зразках з Марса знаходили перхлорати – агресивні хімічні речовини. Саме тому вчені утримувалося від однозначних висновків про можливість зародження життя в марсіанських умовах.

У лютому Curiosity пробурив в одному з каменів свердловину глибиною приблизно сім сантиметрів. У результаті з’ясувалося, що під червонуватою поверхнею переховувався сірий матеріал. У ньому виявилися глинисті мінерали, які могли сформуватися під впливом pH-нейтральної води. На думку керівника місії Джона Гротцінгера, вченим відкрився «сірий Марс», на якому могло існувати життя.

Для підтвердження отриманих даних проведуть ще одне буріння, яке відбудеться не раніше травня, так як в квітні зв’язку з марсоходом не буде – Марс сховається за Сонцем. За цей час учені збираються провести відновлення бортового комп’ютера після недавнього збою пам’яті.



• не пропусти