Марс може перетворитися на Землю

376

За повідомленням NBC News, 19 жовтня 2014 комета C/2013 A1 пролетить на небезпечній відстані від Марса. У разі якщо відбудеться зіткнення, на Червоній планеті можуть початися різкі кліматичні зміни, які зроблять її схожою на Землю за характеристиками.

Комету діаметром приблизно п’ятдесят кілометрів виявив в січні 2013 року австралієць Роберт Макнот. Вчені змогли розрахувати точку, в якій вона знаходиться 8 грудня 2012 року, що в свою чергу показало, що вже через двадцять місяців її траєкторія перетне орбіту Марса.

За розрахунками астронома Леоніда Єленіна, спочатку комета повинна була «промчати» на відстані приблизно 105 тисяч кілометрів від марсіанського центру. Проте варто відзначити, що за кометою спостерігають всього 75 днів, поки рано робити точні прогнози. Тим більше що за деякими даними, відстань до планети буде в десять разів більшою.

У будь-якому випадку, недавно були отримані нові дані, які свідчать, що ймовірна відстань між кометою і центром Марса зменшилася до 41 тисяч кілометрів, тому небесне тіло наблизиться на 37 тисяч кілометрів до поверхні планети.

Взявши до уваги нові розрахунки, вчені припускають, що цілком можливо, Марс і комета зіткнуться. Природно, шанси дуже малі, але якщо це все-таки відбудеться, вибух досягне потужності в двадцять мільярдів мегатонн у тротиловому еквіваленті, залишивши після себе кратер приблизно два кілометри глибиною, діаметр якого може досягти 500 кілометрів.

За словами астронома Роберта Метсона, у разі зіткнення, нинішній статус-кво на Червоній планеті зазнає значних змін. Вчений зазначає, що в атмосферу підніметься величезна хмара пилу, також можуть розтанути і випаруватися великі обсяги замерзлої вуглекислоти. Все це може викликати посилення парникового ефекту, і, як результат, глобальне потепління.

Правда, події можуть піти і за іншим сценарієм: пил перекриє сонячне випромінювання, що призведе до похолодання. Подібне вже відбувалося в 1970-і роки під час пилових бур. Крім того, наймогутніший вибух може активізувати тектонічні процеси, «розбудови» вулкани.

Також варто відзначити, що розмір газової оболонки навколо ядра комети перевищить сто тисяч кілометрів. Тому якщо зіткнення не буде, то Марс обов’язково пройде через цю оболонку. За словами Єленіна, почнеться «бомбардування» поверхні планети мікрочастинками пилу, що може вплинути на роботу автоматичних станцій.

Спостереження за кометою все ще тривають. Вони перервуться тільки в кінці весни через настання несприятливого періоду для цього. Але вже в другій половині літа астрономи продовжать вивчення, продовживши уточнення параметрів її зближення з Марсом.

А за місяць до моменту максимального зближення на орбіту Марса відправиться зонд MAVEN, який призначений для дослідження малих газових складових в марсіанській атмосфері. На думку вчених, зонд зможе провести детальне дослідження впливу атмосфери комети на атмосферу Марса.

Також астрономи впевнені, що людство зможе спостерігати за захоплюючим шоу – прямим зіткненням двох небесних тіл або проходженням Червоної планети через кометну оболонку. Нагадаємо, що в 1994 році найбільша планета Сонячної системи – Юпітер – зіткнулася з кометою Шумейкер-Леві, що стала одною з грандіозних подій у світі астрономії.



• не пропусти