10 дивовижних фактів про нашу Сонячну систему (10 фото)

65438

Хоча ми всі пам’ятаємо деякі факти про нашу Сонячну систему, наприклад те, що в неї входять дев’ять планет (принаймні, поки вчені не передумали), є й набагато менш відомі факти, про які знають лише деякі. Нижче перераховані десять цікавих фактів про нашу Сонячну систему і планетах, розташованих в ній:

10. Юпітер всмоктує космічне сміття

Юпітер – найбільша планета нашої системи і відомий за його «велику червону пляму» – тривалий шторм на поверхні Юпітера. Проте в цій планеті є й інші цікаві якості, і вчені вважають, що вона дуже важлива для нашої безпеки.

Причиною цьому є величезний розмір Юпітера і гравітаційна сила, що діє як захисний бар’єр, який огороджує Землю від космічного сміття, притягаючи небезпечні предмети на свою орбіту, до того як вони доберуться до нас. Француз П’єр-Симон Лаплас (Pierre-Simon Laplace) виявив комету, яка, здавалося б, прямувала до Землі, але яка згодом була затягнута силою гравітації Юпітера і зникла з Сонячної системи.

9. У нашій Сонячній системі існує 5 планет-карликів

10 Удивительных фактов о нашей Солнечной системе

Хоча дискусії про карликові планети не припиняються, всі погоджуються в одному – вони є великими планетарними тілами, що не очистили свою орбіту достатньо для того, щоб вважатися окремою планетою, але в той же час вони не знаходяться на орбіті іншої планети, що зробило б їх супутником.

У нашій системі є 5 карликових планет: однією з них є недавно перекваліфікований Плутон. Інші чотири карлика називаються: Церера (Ceres), Еріда (Eris), Хаумеа (Haumea) і Макемаке (Makemake).

8. У нашій Сонячній системі не так вже й багато астероїдів

10 Удивительных фактов о нашей Солнечной системе

Ми всі дивилися фільми про астероїди, однак багато хто не усвідомлює, що в нашій системі існує, як і величезний астероїдний пояс, розташований між Юпітером і Марсом, так і невеликі астероїдні групи по всій Сонячній системі – і деякі з них досить близькі до Землі. Однак фільми були неправі в одному: хоча в них показується, як космічний корабель постійно виляє, щоб уникнути зіткнення з величезними каменями, насправді астероїди настільки далекі один від одного, що цього робити не довелося б.

7. Венера – найгарячіша планета

На питання про найгарячішу планету, багато хто відповість, що це Меркурій. Хоча це не правда, це досить зрозумілий висновок, враховуючи, що Меркурій все ж є найближчою до Сонця планетою. Але, як виявляється, температури на Венері набагато вище, ніж на Меркурії, хоч вона і далі від Сонця. Причиною цьому є те, що Меркурій, через свою близькість до Сонця, навіть не володіє атмосферою, через що тепло ніщо не утримує.

Венера ж навпаки володіє дуже щільною атмосферою, яка утримує тепло, що отримується від Сонця. Також цікаво те, що Венера є “білою вороною” серед планет так, як вона обертається в протилежну сторону в порівнянні з усіма іншими.

6. Статус Плутона був під сумнівом дуже давно

10 Удивительных фактов о нашей Солнечной системе

Багато людей були шоковані, коли вчене співтовариство оголосило, що Плутон більше не рахується планетою. Багатьом з нас з дитинства говорили, що Плутон це планета, і ніхто не піддавав це сумнівам. Бешкетники вчені змусили нас замислитися про те, які інші помилкові думки ми приймаємо на віру.

Однак, насправді, статус Плутона був під питанням вже майже 30 років – це просто не згадувалося за межами академічних кіл астрономів, які займалися його дослідженнями. Плутон також набагато менший, ніж більшість собі уявляє. Для того щоб зайняти той же обсяг у космосі, як і Земля, знадобилося б майже 170 плутонів.

5. Один день на Меркурії відповідає 58 дням на Землі

10 Удивительных фактов о нашей Солнечной системе

День на будь-якій планеті – це її повний оборот. Ми звикли, що цей оборот відбувається приблизно за 24 години, і той факт, що провести день на Меркурії буде рівносильно проведенню 60 днів на Землі, звучить дуже незвично. Дочекатися ранку було б дуже і дуже складно. (До речі кажучи, ми можемо випробувати схожий феномен, переїхавши в Антарктику, де Сонце знаходиться за горизонтом всю зиму).

Через орбіту Меркурія навколо Сонця рік на ньому дорівнює приблизно 88 дням на Землі, що означать, що на Меркурії менше двох днів у році. Але і це ще не все, через дивну орбіту планети, Сонце там виглядає так, ніби воно рухається то назад, то вперед по небу.

4. Пори року на Урані тривають по 20 років

Уран англійською мовою відомий як небесне тіло з найбільш невдалою назвою (його назва співзвучна з «твій анус»), що призвело до величезної кількості жартів пов’язаних з цією планетою. Але не одною назвою славиться Уран. Вісь його обертання знаходиться під кутом в 82 градуси, через що він фактично «лежить» щодо площини обертання навколо Сонця. Через це один час року на Урані триває близько 20 земних років, а також на Урані існує безліч незвичайних погодних явищ.

В останні роки на Урані нарешті добігає кінця затяжний зимовий шторм, і незабаром на планеті настане тривала весна тривалістю в десятиліття. Проте весна на Урані і близько не схожа на земну, так як температура буде все ж дуже низькою і на поверхні планети будуть утворюватися гігантські шторми: це і не тільки це можна очікувати від ворожого клімату на Урані.

3. Сонце становить 99% маси всієї Сонячної системи

Сонце, звичайно ж, є найголовнішою частиною нашої Сонячної системи. Незважаючи на те, що ця дивовижна куля з газу надає нам світло, тепло та енергію – і по суті саме завдяки йому наша Сонячна система є тим, що вона є, досить легко іноді забути, наскільки величезна наша зірка.

Сонце становить більше 99% маси всієї нашої системи. Юпітер і інші планети-гіганти беруть на себе більшість залишку маси, а Землю ледь видно в цьому порівнянні.

2. На Місяці ви б важили набагато менше

Гравітація Місяця через її маленьку масу набагато менша, ніж гравітація Землі. Для порівняння, гравітація Землі перевищує місячну гравітацію приблизно в шість разів. По суті це означає, що ви могли б стрибнути в шість разів вище, ніж на Землі. До цього напевно довелося б дуже довго звикати.

1. Сатурн – не єдина планета з кільцями

У той час як нам розповідали в школі, що у Сатурна є дивовижні кільця, що складаються з маленьких каменів, льоду та інших частинок, насправді кільцями володіють і інші планети. Всі великі планети нашої системи володіють кільцями. Це відноситься як до Юпітера, чиї кільця можна побачити з нашої планети, так і до Нептуна. Навіть Уран володіє дев’ятьма яскравими кільцями, а також кількома бляклими, проте всі їх складно побачити через велику відстань.



• не пропусти