Книжкoвий блoг: найочікуваніші українські переклади 2017 року

631

Книгарня у Франції

Підсумки минулого року вже підбили, час говорити про плани на найближче майбутнє. Чим порадують українські видавництва, які книги варто чекати з нетерпінням? Вибір великий, поки що зупинимося на цій дев’ятці.

“Японський коханець” Ісабель Альєнде

Видавництво Анетти Антоненко

Іноземні ЗМІ вже втомилися називати Альєнде найпопулярнішою та найвпливовішою. Її визнання підкріпила у 2014 році президентська медаль Свободи з рук Барака Обами.

Після успіху “Оповідок Єви Луни”, з яких почалося знайомство українського читача з Альєнде, можна переходити до великих прозових форм. Роман “Японський коханець” з’явився у 2015 році, став бестселером у Латинській Америці, отримавши найпрестижнішу уругвайську книжкову премію.

Це книга про кохання, яке допомагає людині втриматися у жорстокій реальності, де є старість, розгубленість і забуття. Пронизливий, емоційний життєпис 81-річної Алми, яка мешкає у будинку для літніх. Її доглядає Ірина. Поступово молоду дівчину, як і читача, захоплює історія кохання Алми, що поєднала різні континенти та епохи.

“Подив і тремтіння” Амелі Нотомб

Видавництво Старого Лева

Автобіографічний роман франкомовної бельгійської письменниці, який приніс їй популярність.

Амелі Нотомб – оригіналка, донька дипломата, баронеса, з 2015 року членкиня Королівської академії французької мови та літератури Бельгії, а головне – авторка популярних романів, які з’являються з під пера Нотомб майже щороку.

Подив і тремтіння- саме з такими почуттями, за цілком реальним законом, японці повинні були дивитися на імператора, якого вважали живим втіленням бога. Часи змінилися. Новим богом став бізнес. З поклонінням йому, різницею між західним і східним світосприйняттям, де співчуття сприймається як образа, чіткою ієрархією корпорації – з усім цим стикнулася Амелі, яка після багатьох років повернулася в Японію, щоб зрозуміти власне призначення.

Хвиля емоції Нотомб збиває з ніг, вона безапеляційна, божевільна, налякана. Саме ця відкритість і приваблює читачів.

“Маленьке життя” Ханья Янагіхара

КМ-Букс

Важко визначити, чому саме книжка завдячує своїм успіхом: вдалому піару чи необхідності сучасного американського. Відвертий роман про приховану чоловічу емоційність.

Книга

Твір Янагіхари викликає суперечливі відчуття. Не стільки через тему, скільки способи її вираження. Когось рівень емоційної напруги персонажів захоплюватиме, когось дратуватиме затягнутістю. Не виключно, що використання теми одностатевого кохання здаватиметься даниною толерантності, а не ідейним підґрунтям для розвитку конфлікту.

Як би там не було, але “Маленьке життя” стало однією з найгучніших книг 2016 року.

“Бійцівський клуб-2” Чак Поланік, Кемерон Стюарт

Клуб Сімейного Дозвілля

Комікси – це модно, комікси – це цікаво, у випадку з “Бійцівським клубом” – ще й дуже очікувано. Коли в США з’явився цей графічний роман, фанати Поланіка ледь не розкупили наклад ще під час передпродажу.

Якщо ви теж готові піти на експеримент і додати до іронічного, брутального авторського стилю ще й візуальну складову, не стримуйте себе! З подій, описаних в книзі, минуло 10 років.

Тайлер Дерден нікуди не подівся з голови Оповідача. Йому допікає дружина і депресія, турбують стосунки з дев’ятирічним сином. Чи відбудеться роз’єднання двох особистостей? Чим закінчиться пожежа у помешканні родини? Кому належатиме звання “найгіршого татуся”? І до чого всього тут “Комітет непокори”? Щоб дізнатися, треба трошки зачекати…

“Терор” Ден Сіммонс

Видавництво Жупанського

Ден Сіммонс – один з найвідоміших письменників-фантастів другої половини XX сторіччя. Розпочавши свою професійну кар’єру в 1980-х, він осягнув горори, наукову фантастику, фентезі, історичну романістику.

Плідний і талановитий, Сіммонс отримав незліченну кількість літературних премій і нагород. “Терор” (2007 року) – історичний роман жахів, заснований на реальних подіях – загубленій експедиції Франкліна, відчайдушній подорожі з метою підкорення Арктики. Нелінійна оповідь починається приблизно із середини загального сюжету, ведеться відразу від кількох осіб.

Спогади про те, як виникла ідея експедиції, поступово переходять до випробувань моряків, що опинилися в льодовому полоні поруч із загадковим безжальним монстром… Не виключно, що цього року разом із книгою зможемо познайомитися і з міні-серіалом, знятим за її мотивами, ще й за участю Рідлі Скотта.

“Піна днів” Борис Віан

Вавилонська бібліотека

Зважаючи на досвід вже виданих книг, можна перебачили, що класика у виконанні Вавилонської бібліотеки вкотре отримає неперевершене візуальне втілення.

Саме на мистецьку складову проект робить ставку у випадку з Віаном. Авторські ілюстрації відтворять весь світ “Піни днів”.

Книжка скандального письменника-модерніста з’явилася 1947 року. Сюрреалістична історія кохання, критика індустріального суспільства, присвята першій дружині, неприкрите знущання над інтелектуалами-шанувальниками Сартра і над ним самим, констатація безжальності смерті – “Піна днів” набагато складніша, ніж здається з першого погляду.

“Чорний лебідь” Нассім Талеб

Наш Формат

Одна з 20 найвпливовіших книг другої половина XX століття за версією The Sunday Times, світовий бестселер, проданий мільйонними накладами – “Чорний лебідь” досліджує вплив на історію випадкових подій, які неможливо передбачити.

Нассім Талеб обґрунтовує власну теорію, виходячи з подій свого життя – війни у рідному Лівані, тим самим наближуючи до себе читача.

Нассім Талеб

Оповідь розвиватиметься, художньої літератури ставатиме менше, математики і логіки – більше. Автор вигадуватиме нереальні світи, міркуватиме над темами способу життя, знання, явищ і подій, які змінили сучасний світ.

Мета Талеба благородна – відкрити людям очі, бо вони постійно перебувають у блаженному небаченні і нерозумінні.

“Безцінний” Зиґмунт Мілошевський

Рідна Мова

Один з найпопулярніших польських письменників, автор детективів і гостросюжетних романів, які з успіхом перекладаються і видаються в Європі, стають бестселерами й основою для кінострічок на батьківщині Мілошевського.

“Безцінний” наробив галасу в Польщі у рік свого виходу (у 2013-му), здобувши кілька престижних премій і перемог у національних рейтингах.

Це детективно-пригодницький роман про пошук шедеврів мистецтва, розграбованих під час Другої світової.

Польські критики відзначили, що одним з недоліків твору є надто докладні розповіді про предмети пошуків, які більше скидаються на мистецтвознавці лекції.

“Нічний цирк” Ерін Морґенштерн

Vivat

Трохи від Гаррі Поттера, щось від англійського готичного роману — “Нічний цирк” отримав світову славу як роман вишуканий і загадковий. Його сюжет можна порівняти зі шкатулкою старих коштовностей, які приваблюють своєю красою і таємничістю.

Отже, мандрівний цирк з’являється у містах несподівано, працює лише в ночі і до світанку. Шоу, які в ньому відбуваються, схожі на сни чи марення.

Але навіть у цьому чарівному світі є конкуренція, змови та змагання не на життя, а на смерть.

Сюрреалістичний, яскравий, дещо провокаційний — роман Ерін Морґенштерн, між іншим, стане чудовим подарунком для англофілів.

Анастасія Герасимова
для ВВС Україна



• не пропусти