13 несподіваних ознак того, що ви дуже розумні

5372

Ми звикли вважати, що розумна людина це та, що носить окуляри, акуратна і говорить красивими, пишномовними фразами. Однак в реальному житті люди з високим інтелектом далекі від цього стереотипу. Як показують останні дослідження, існує зв’язок між розумом і певними повсякденними характеристиками і особливостями, які часом не збігаються з загальноприйнятим уявленням.

1. У вас постійний безлад1 (1)

Ваш стіл завалений паперами та на ньому нагромаджуються немиті чашки від кави? Це не означає, що ви ліниві, а є ознакою інтелекту і творчої натури.

Як показало недавнє дослідження, небажання приводити до ладу своє місце часто означає, що людина зосереджена на інших, більш важливих справах.

Крім того, фахівці з’ясували, що безлад краще впливає на творчість, ніж порядок, який не сприяє оригінальному мисленню.

2. Ви старша дитина в сім’ї2 (1)

Старші діти в родині, як правило, розумніші, але це не пов’язано з генетикою. Коефіцієнт інтелекту старших дітей в середньому вище на 3 пункти, ніж у їхніх братів і сестер.

Така різниця пояснюється не біологічними факторами, а взаємодією між батьками і дітьми в сім’ї.

3. Ви говорите кількома мовами3 (1)

Дослідження показали, що знання кількох мов сприяє розвитку мозку і запобігає хворобі Альцгеймера. Чим більше мов ви знаєте, тим продуктивніший ваш мозок.

4. Ви – сова4 (1)

Ми з дитинства чули приказку «Хто рано встає, тому Бог подає», проте дослідження показують, що розумні люди часто пізно лягають і пізно встають.

Вчені з’ясували, що хоча «жайворонки» випереджали «сов» в школі, останні були більш успішними у дорослому житті.

5. Ви займалися музикою5 (1)

Дослідження показали, що вербальний інтелект дітей у віці від 4 до 6 років зростав всього після місяця занять музикою. А діти старше 6 років, які брали уроки гри на піаніно, володіли більш високим інтелектом ніж ті, хто взагалі не займався музикою.

6. Ви шульгаA girl drawn picture seriously

Досі точаться суперечки, чи є зв’язок між ліворукістю і інтелектом, проте вчені виявили взаємозв’язок між способом мислення і домінуванням лівої півкулі у шульг. Лівші часто володіють «дивергентним мисленням», тобто творчим, неординарним мисленням, здатним видавати безліч різних ідей, маючи одні й ті ж дані.

7. Ви вживаєте ненормативну лексику7 (1)

Дослідники провели експеримент, щоб з’ясувати чи є пристрасть до нецензурних виразів ознакою бідності словникового запасу.

Всупереч розхожій думці, люди, які вдаються до ненормативної лексики, часто мали багатий словниковий запас і високий інтелект.

8. У вас гарне почуття гумору8 (1)

Вчені з Університету Нью-Мексико з’ясували, що почуття гумору є доброю ознакою розуму, а також показником успіху у протилежної статі.

9. Ви стрункі9

Якщо ви були розумною дитиною, то, швидше за все, в дорослому житті ви – володар стрункої фігури.

Вчені спостерігали за учасниками дослідження і з’ясували, що люди із зайвою вагою, мали гірші пізнавальні здібності.

10. Ви любите кішок10

Дослідники з’ясували, що «собачники» були більш товариськими людьми, ніж «кошатники», проте любителі кішок отримували більш високі показники в тестах на інтелект.

Можливо, це пояснюється тим, що любителі собак частіше виходять на вулицю і спілкуються в іншими, а «кошатники» як правило, інтроверти, які віддають перевагу читанню книг і усамітненню.

11. У вас високий зріст11

Вчені з Принстонського університету виявили, що ще до відвідування школи, зростання дитини часто є показником інтелекту, і чим ви вища вона, тим краще.

12. Ви страждаєте від тривожностіYoung woman, hand to mouth, close-up

Вчені стверджують, що якщо ви часто стурбовані, то це може бути ознакою високого інтелекту.

Це явище відоме, як ефект Даннінга-Крюгера: чи не дуже розумні люди переоцінюють свої можливості, а розумні сумніваються в своїх силах. Судячи з усього, тривожність і розум часто йдуть рука об руку.

Дослідження показало, що люди, які часто турбувалися, отримували більш високі бали в тестах на вербальний інтелект.

13. Ви ліниві13

Недавнє дослідження показало, що люди, схильні до неробства, розумніші тих, хто активніший.

Дослідження, проведене Університетом Флорида Галф Кост, виявило, що люди з високим рівнем інтелекту не так легко піддавалися нудьзі, через що багато часу проводили нерухомо в своїх думках. У той же час активним людям потрібна фізична діяльність, щоб стимулювати свій розум.



• не пропусти