9 туристичних місць, відвідати які зможуть лише люди з міцними нервами

8470

Завжди можна поїхати до туристичного центу, відвідати музеї, відвідати виставки або полежати на пляжі. Такий відпочинок – класика, але він мало чим запам’ятовується і швидко набридає. Інша справа побувати у місцях, просочених похмурою таємницею, які доступні лише найсміливішим.

Для тих, хто шукає гострих відчуттів, готовий почути моторошні історії і випробувати свою психіку на міцність, ми розповімо про найстрашніші туристичні місця.

1. Місто-привид Боді

© Mark Hillary / @flickr © pxhere © TheJizn / @twitter

Боді – це невелике поселення на півдні Каліфорнії. Коли у 1876 році тут виявили великий запас золота, місто стало швидко рости. Сюди почали з’їжджатися золотошукачі, шулери, бандити і повії. Місто стало схоже на типовий вестерн: пограбування, вбивства, обмани, насильство. А все добуте золото люди спускали у салунах за одну ніч.

Коли родовища вичерпалися, жителі стали залишати місто, поки в ньому не залишилося нікого. А в 1962 році це місце оголосили історичним парком і туристичним об’єктом. Потрапити до Боді можна тільки влітку: взимку дорогу до нього розмивають дощі. Тут можна побачити споруди XIX століття, запилені меблі, покинуті речі і послухати розповіді про місцеві злодіяння.

2. Паб «Джон Сноу»

© Matt Brown / @flickr

Паб у Лондоні на Брод-стріт, де в 1854 році відбувся спалах холери, в результаті чого загинуло 500 осіб. Все через зараження водяного насоса біля пабу.

Доктор Джон Сноу був тією людиною, яка виявила зараження. Він власноруч відірвав руків’я водяного насоса і тим самим врятував сотні людей, а його особисті дослідження послужили поштовхом до розвитку епідеміології. До речі, цей насос з відірваною ручкою досі там стоїть, а сам паб перейменували на честь доктора.

3. Печери Гомантонг

© Col Ford and Natasha de Vere / @flickr © Mike Prince / @flickr © wikimedia

В горі Гомантонг у Малайзії є ущелина, що веде до заплутаної системі печер, які називають «печерами жахів». Все тому, що відвідування цього місця – розвага не для людей зі слабкими нервами.

На сирих стелях гніздяться тисячі кажанів, стіни і підлога покриті тарганами, жуками, щурами і зміями. Тут панує густий запах аміаку, а поклади відходів цих істот досягають глибини у кілька метрів. Тому печери обладнані мостами, за якими можна пересуватися, щоб дослідити це місце. Якщо, звичайно, духу вистачить.

4. Музей мумій в Гуанахуато

© wikimedia

Мумії Гуанахуато – колекція з 111 природним чином муміфікованих тіл, похованих в мексиканському місті Гуанахуато.

Тіла ексгумували у період з 1833 по 1958 рік, коли діяв закон, який зобов’язує родичів померлих платити податок за те, щоб останки їх рідних перебували на кладовищі. Коли родичі переставали платити, тіла викопували. Грунт і повітря в цих місцях дуже сухі, тому мають властивість муміфікувати останки. Тіла не розкладалися, і викопані останки залишали в загальному склепі. Незабаром це місце перетворилося на вельми похмуру місцеву визначну пам’ятку.

5. Психіатрична клініка Трентона

© homesecurity.press © allll.wiki

Клініка Трентона заснована в 1848 році, і вона була першою державною лікарнею Нью-Джерсі (США). Але в 1907 році директором клініки став доктор Генрі Коттон (на фото зліва). Тоді-то і почався весь жах.

Коттон вважав, що психічні відхилення викликані інфекціями і боротися з ними можна шляхом видалення заражених частин тіла. В результаті він провів сотні операцій на пацієнтах. При цьому він заявляв про ефективність свого методу в 85% випадків, але в дійсності більшість хворих просто вмирали. Занедбану лікарню можна відвідати і сьогодні, проте, враховуючи її історію, зайти туди мало хто наважується.

6. Музей Вроліка

© AMC

Музей Вроліка Амстердамського університету – це колекція з 10 тис. анатомічно аномальних зразків людини і тварин, які мають особливе наукове значення.

200 років тому музей був приватною колекцією професора Герардаса Вроліка (1755-1859) і його сина Вільяма Вроліка (1801-1863). Крім того, що Вільям Вроліка доповнив колекцію батька, він написав працю про мутації, яка просунула медицину далеко вперед.

Вхід до музею відкритий, але лише для тих, хто володіє міцним шлунком.

7. Церква Святого Іржі

https://www.instagram.com/p/Bnmg4aWHw3O/?utm_source=ig_web_options_share_sheet

Церква Святого Іржі, або, як її ще називають, «церква привидів», була побудована в 920 році в чеському селі Лукова місцевим князем. Церква багато разів горіла, але її відбудовували заново. У 1968 році стеля будівлі обвалилася прямо під час похорону, після чого люди почали вірити, що в церкві водяться привиди.

Через це будівля довгий час залишалося занедбаною, поки в 2012 році студент Яків Хадрава не почав використовувати її в якості місця для своєї інсталяції. Він створив фігури з гіпсу і розмістив їх біля проходів і на лавках, перетворивши занедбану церкву в моторошний туристичний атракціон.

8. Парк скульптур в комуні Паріккала

© pixabay © Parikkalan Patsaspuisto – Parikkala Sculpture Park / @facebook

Це одне з найбільш дивних і привабливих місць у Фінляндії. Прогулянка по цьому парку нагадує подорож до підсвідомості божевільного. Але Вейо Рьонккьонен, який створив цей парк, не був психом, а визнаним художником, який протягом 41 року створював це місце. Він зробив 450 бетонних скульптур людей і тварин у натуральну величину і розмістив їх в своєму саду.

Скульптури виглядають вельми моторошно, але цим і заворожують. Вони розділені на групи за темами і відображають шлях самого художника. Дитячі спогади, фрагменти сучасної реальності, зустрічі з людьми і фантазії – все це можна побачити у даному дивовижному парку.

9. Дорога з крокодилами Кахіллс Кроссінг

© tripadvisor © Andrew Lehmann / @ntnews

Кахіллс Кроссінг (Cahills Crossing) в Австралії – одна з найнебезпечніших переправ у світі. На невеликій напівзатопленій ділянці дороги мешкає понад 120 крокодилів, які тільки і чекають моменту, коли хтось потрапить у воду.

Насправді крокодили збираються там, щоб поласувати рибою, зграї якої пливуть вгору за течією. Щороку десятки водіїв намагаються перетнути цю ділянку дороги, але не всім вдається доїхати до кінця. Незважаючи на попереджувальні знаки про ризик нападу крокодилів, переправа дуже популярна серед рибалок і туристів. Для останніх існують охоронювані екскурсії.



• не пропусти