10 археологічних відкриттів, які підтверджують біблійні історії

4408
Сара приводить Агар до Авраама. / Фото: vechnost7.blogspot.ru
Сара приводить Агар до Авраама. / Фото: vechnost7.blogspot.ru

Археологи, звичайно, не можуть довести, що Біблія є повністю правдивою, але вони часто роблять відкриття, які допомагають краще зрозуміти або інтерпретувати деякі біблійні події. Багато артефактів, знайдених вченими, дійсно підтверджують події, описані в Книзі книг.

1. Великий потоп

Потоп. Леон Франсуа Comerre. 1911
Потоп. Леон Франсуа Comerre. 1911
В науковому середовищі панує думка, що джерелом історії про біблійний Потоп, швидше за все, була руйнівна повінь в Месопотамії. Якщо це дійсно так, то масштаби такої повені були просто перебільшені в уяві авторів цієї історії. Під час розкопок в 1928-1929 роках на півдні Месопотамії (сучасний Ірак) британський археолог Леонард Вуллі виявив 3 метровий шар мулу, що датується 4000 до 3500 роками до н.е. в стародавньому місті Ур.

Вуллі трактував це, як свідоцтво біблійного потопу. Аналогічні докази були знайдені в багатьох інших місцях в даному регіоні, але вони датуються іншими роками. Повені в Месопотамії були частим явищем. Хоча немає ніяких археологічних свідоцтв на користь повені планетарних масштабів, існують докази катастрофічної повені (або декількох) в Месопотамії.

2. Генеалогія Авраама

Переселення Авраама. Картина угорського художника Йожефа Молнара 1850 рік.
Переселення Авраама. Картина угорського художника Йожефа Молнара 1850 рік.
Історія Авраама починається з того, як він зі своєю сім’єю жив в месопотамському місті Ур, звідки перебрався в Ханаан. У другій половині «Буття» досить докладно розказано про генеалогічне древо Авраама і згадані десятки імен. Сучасні історики вважають, що Авраам мав жити десь між 2000 і 1500 роками до нашої ери. Під час розкопок в Марі, древньому місті на Євфраті (територія сучасної Сирії) були виявлені руїни значного царського палацу і тисячі табличок, які колись були частиною царського архіву.

Після вивчення табличок з архіву Марі, який датується 2300 – 1760 роками до н.е., було виявлено, що в цій області використовувалися імена, знайдені в генеалогії Авраама. Ця знахідка не підтверджує обґрунтованість генеалогічного древа Авраама, але вона говорить про те, що історія не може бути повністю вигаданою.

3. Служниця Авраама

Сара приводить Агар до Авраама. Жюль Рішом.
Сара приводить Агар до Авраама. Жюль Рішом.
У «Буття» розказано, що дружина Авраама Сара не могла мати дітей. Вона погодилася, щоб Авраам взяв собі другу дружину, яка могла б народити йому сина – служницю-єгиптянку на ім’я Агар. Подібна практика підтверджується багатьма текстами, знайденими археологами. У «Текстах Алалаха» (18 століття до н.е.) і навіть «Кодексі Хаммурапі» розповідається про те, що подібне було загальноприйнятим звичаєм.

Таблички Нузі, які були знайдені в древніх хурритських розкопках в сучасному Іраку, датуються другою половиною XV століття до н.е. Ці тексти згадують про те, що безплідна жінка могла надати чоловікові рабиню, щоб та народила йому сина.

4. Місто Содом

Біблійний факт: місто Содом. / Фото: listverse.com
Біблійний факт: місто Содом. / Фото: listverse.com
У «Буття» описано руйнування міст Содому і Гоморри через гріхи їх жителів. Група археологів вважає, що виявила руїни стародавнього міста Содом, розташованого в Телль-ель-Хаммам, на схід від річки Йордан. Вік розкопаних руїн узгоджується з раннім історичним періодом Біблії (3500 – 1540 р.р. до н.е.). Його розташування – не єдина причина, чому руїни визнали древнім містом Содом. Археологи вважають, що місто було раптово покинутий до кінця середнього бронзового століття, що відповідає біблійним картину руйнування Содому.

5. Срібні сувої Кетеф Хінном

Біблійний факт: сувої Кетеф Хінном. / Фото: listverse.com
Біблійний факт: сувої Кетеф Хінном. / Фото: listverse.com
Місце археологічних розкопок Кетеф Хінном являє собою комплекс з ряду скельних похоронних камер, розташованих на північний захід від Старого міста Єрусалима, по дорозі до Віфлеєму. У 1979 році археологи зробили важливе відкриття в цьому місці: вони знайшли дві срібні пластини, скручені як сувої. На них були зроблені написи на старому івриті. Ці сувої, як вважають, використовувалися в якості амулетів і датуються 7 століттям до н.е. Тексти на цих амулетах містять найдавніші збережені цитати з Тори.

6. Написи Дейр Алла

Біблійний факт: написи Дейр Алла. / Фото: listverse.com
Біблійний факт: написи Дейр Алла. / Фото: listverse.com
Під час Виходу ізраїльтяни пройшли через Синайський півострів і дісталися до царств Едома і Моава. У «Числах» є глава, в якій розповідається, що цар Моава, стурбований присутністю ізраїльтян, попросив пророка на ім’я Валаам проклясти народ Ізраїлю. Приблизно в 8 км від річки Йордан було розкопано святилище бронзового століття, назване Дейр Алла. У святилищі знайшли стародавню арамейською напис, який дійсно містив пророче прокляття Валаама. Напис описує божественне бачення, передбачала руйнування і покарання за нього “недоброзичливих богів».

7. Полон самаритян

Біблійний факт: полон самаритян. / Фото: listverse.com
Біблійний факт: полон самаритян. / Фото: listverse.com
Самарія впала під натиском ассирійців в 722 р до н.е. Асирійські записи стверджують, що король Саргон II захопив 27 290 полонених і відправив їх на заслання в різні місцях, що знаходяться під контролем ассірійців, в тому числі в Халах і Хавор. Ця подія підтверджується текстами «Книги Царів», а також деякими речовими доказами. У месопотамских розкопках археологи знайшли фрагменти кераміки, на поверхні якої були написані імена ізраїльтян.

8. Ассірійське вторгнення

Біблійний факт: Ассірії вторгнення. / Фото: listverse.com
Біблійний факт: Ассірії вторгнення. / Фото: listverse.com
У 701 році до нашої ери ассірійський цар Сеннахирим вторгся в Юдею. Під натиском його армії, бо багато міст, в тому числі Лахиш, яке згадується в «Книзі Царів». Після облоги місто було захоплене ассирійцами, і з цією подією повністю узгоджуються кілька археологічних знахідок. На місці Лахіш археологи виявили наконечники стріл, облогові споруди, шоломи, і ланцюг, які захисники використовували проти облогового тарана. А на місці стародавнього ассірійського міста Ніневії (Північний Ірак) були знайдені рельєфи і скульптури, що зображують захоплення Лахіш.

9. Кінець вавилонського вигнання

Циліндр Кіра & # 151; глиняний циліндр, на якому Кір Великий звелів вибити клинописом список своїх перемог і милостивих вчинків, а також перерахування предків. / Фото: listverse.com
Циліндр Кіра & # 151; глиняний циліндр, на якому Кір Великий звелів вибити клинописом список своїх перемог і милостивих вчинків, а також перерахування предків. / Фото: listverse.com
Коли перський цар Кір Великий захопив Вавилон в 539 р. до н.е., він наказав звільнити євреїв і представників інших народностей, які перебували в неволі. Цей історичний епізод описаний в «Книзі Ездри». Також є й інші історичні документи, які описують політику Кіра Великого щодо того, щоб дозволити багатьом жителям Вавилона повернутися на свою батьківщину. Одним з найвідоміших подібних доказів є Циліндр Кіра – маленький глиняний циліндр, на якому Кір наказав вибити клинописом список своїх перемог і милостивих вчинків.

10. Палац Ірода

Біблійний факт: палац Ірода. / Фото: listverse.com
Біблійний факт: палац Ірода. / Фото: listverse.com
Сліди амбітних будівельних проектів Ірода Великого знаходять по всій Палестині. Те, що вважали залишками палацу царя Ірода, було виявлено під час розкопок в покинутій будівлі в Старому місті Єрусалиму, недалеко від башти Давида. Основне значення цієї знахідки полягає в тому, що саме в цьому місці римський прокуратор Понтій Пілат засудив Ісуса до смерті.



• не пропусти