3 головних міфи про цукор і як він насправді впливає на наше здоров’я

1157
Підпишись на нашу сторінку у ФБ

Американські вчені з’ясували, що солодке далеко не таке небезпечне для здоров’я, як ми звикли думати. Більш того, невелика кількість цукру навіть необхідно нашому організму для нормальної роботи. Однак найчастіше ми зловживаємо морозивом, шоколадом, чізкейками та іншими смаколиками, щедро пропонованими нам кондитерами. Як результат – зайва вага, ранні зморшки, прищі і навіть більш серйозні проблеми зі здоров’ям.

Якщо вам дійсно потрібно зменшити споживання солодкого, ми розповімо, як це зробити.

Міф № 1: Солодке викликає цукровий діабет

© pixabay.com

Насправді споживання солодкого не призводить до цукрового діабету. Це захворювання обумовлене спадковим фактором або ж проблемами з підшлунковою залозою. Твердження, що цукор сам по собі небезпечний для здоров’я, – це маркетинговий хід. Насправді людина за день може без наслідків з’їсти 12 ложок цукру.

Міф № 2: Солодке викликає залежність

© Breaking Bad / Sony Pictures Television © pixabay.com

Популярна думка, що солодке викликає звикання у багато разів сильніше, ніж кокаїн, – повний абсурд, з’ясували вчені, адже, якщо людина раптом різко перестане їсти цукерки, у неї не буде так званої ломки, подібної до тієї, що виникає у людей з наркотичною залежністю. Та й в принципі людина не може повністю обходитися без цукру: цей вуглевод необхідний їй для життя.

Міф № 3: Потрібно відмовитися від солодкого, щоб зберегти молодість

© Jordan Strauss / Invision / AP / East News © MEGA / EAST NEWS

При надмірному споживанні цукру колагенові волокна стають жорсткими, що призводить до обвисання шкіри. Втім, повна відмова від солодкого теж не кращий варіант: при дефіциті глюкози шкіра може сохнути.

Подивіться на фото вище, як виглядають зірки-однолітки. Гвінет Пелтроу дотримується здорового харчування і обмежує себе в споживанні цукру, в той час як Софія Вергара не раз зізнавалася в любові до солодощів. Обом актрисам по 46 років, обидва фото – 2018 року. Хіба можна сказати, що хтось із них виглядає старше? Головне – прислухатися до свого організму і споживати ту кількість глюкози, яка йому необхідна.

Коли варто зменшити споживання цукру?

© pixabay.com © pexels.com

Є ситуації, коли людині дійсно варто обмежити себе у споживанні солодощів. Крім цукрового діабету та інших хвороб, пов’язаних з виробленням інсуліну в організмі, це можуть бути такі випадки.

1. Замініть джерело задоволення

© pexels.com © depositphotos

Вживання солодкої їжі провокує викид у кров ендорфіну – гормону радості і задоволення. Однак цю речовину можна отримати й іншим способом, наприклад, за допомогою походу в фітнес-клуб. Фізична активність теж сприяє виробленню гормонів щастя.

Доктор Комаровський пропонує схожий спосіб для дітей. Щоб відвернути маленького ласуна від цукерок, потрібно замінити йому задоволення від їжі іншими задоволеннями: наприклад, поїздкою на риболовлю, походом в парк атракціонів тощо. Чим більше втомленим і щасливим повернеться додому малюк, тим менше шансів, що він почне випрошувати солодощі.

2. Не забувайте про білки

© pexels.com © pixabay.com

Включіть до вашого раціону більше білкової їжі: такі продукти допоможуть вам швидше насититися і довше не відчувати голоду. Намагайтеся на сніданок і обід їсти м’ясо, рибу або молочні продукти. Американський дієтолог Крістін Гербштадт стверджує, що позбутися від тяги до солодкого особливо добре допомагає холодна індичка.

3. Замініть смак солодкого

© pixabay.com

Замініть смак солодкого іншим, більш потужним смаком. Для цього можна використовувати підсилювачі смаку, які застосовують у кондитерській сфері. Наприклад, корицю. У ній безліч корисних речовин, до того ж вона здатна регулювати рівень цукру в крові.

4. Не нервуйте

© pixabay.com

Часто причиною тяги до солодкого стає стрес. Справитися з ним допомагають серотонін і магній, а також вітаміни групи B. Якщо ви розумієте, що починаєте «заїдати» нескінченні проблеми тістечками, зверніться до лікаря: він з’ясує, яких речовин не вистачає вашому організму, і випише необхідні вам препарати.

Що стосується продуктів, то магнієм багаті бобові (особливо соя, арахіс і квасоля), гречка, чай. Вітамін B можна знайти в горіхах (наприклад, в кедрових і волоських), рибі і морепродуктах, в яловичій і баранячій печінці. А взагалі, постарайтеся максимально розслабитися і не турбуватися про кожну дрібницю.

5. З’їжте трохи червоної риби

© pexels.com © pixabay.com

Дієтолог Мерилін Гленвіла вважає, що непереборне бажання з’їсти шоколадку – це, можливо, насправді крик про допомогу вашого організму, який намагається таким чином повідомити про нестачу хрому. Щоб перевірити, чи так це, спробуйте замість солодкого з’їсти щось більш корисне з високим вмістом цього елементу, наприклад брокколі або червону рибу.

Поділись

• не пропусти



• магазин

• новини партнерів