10 безболісних способів зменшити кількість цукру в раціоні (Для тих, хто жити не може без солодкого)

18934

Любов до солодкого, мабуть, одна з найшкідливіших звичок, і її найскладніше позбутися. А тим часом надмірне споживання цукру – це одна з головних причин  виникнення ожиріння і діабету. Які способи можуть допомогти впоратися з цією мало корисною пристрастю, ви дізнаєтеся в цій статті.

Ми склали список науково обґрунтованих методів, які допомагають зменшити тягу до солодкого або зовсім позбутися її.

Перевірте рівень магнію

© Depositphotos

Часом хочеться з’їсти що-небудь солодке, коли в організмі не вистачає магнію. Особливо часто таке можуть спостерігати жінки в другій половині циклу, коли рівень магнію в організмі знижується. Для поповнення нестачі магнію слід вживати горіхи, зелень, насіння гарбуза, кунжут.

Зробіть вибір на користь клітковини

© bob walker / Flickr © Justin Baeder / Flickr

Клітковина – один з найважливіших елементів для здорового травлення. Її добова норма становить 25 г для жінок і 38 г для чоловіків. Продукти, що її містять (висівки, мигдаль, зелений горошок, ананас, курага, родзинки) дають відчуття ситості, тому, з’ївши щось, багате на клітковину, ви довше не захочете їсти. Відповідно, якщо у вас не буде можливості перекусити нормальною їжею, ви не станете купувати солодку булочку і запивати її ще більш солодким соком.

Підвищуйте настрій іншим способом

Якщо ви звикли їсти солодке, коли хочете підняти собі настрій, то в цьому випадку вам допоможе гострий перець. Завдяки вмісту капсаїцину, він легко справляється з проблемою поганого настрою, адже під час вживання гострої їжі організм починає виробляти ендорфіни.

Переходьте на природні цукру

© Thomas / Flickr © Rhonda Oglesby / Flickr

Природні цукри можна отримати з природних джерел, якими є фрукти. Високий вміст харчових волокон у фруктах робить їх глікемічний індекс нижчим, ніж у всіляких цукерок і шоколадок. Вживати фрукти краще в першій половині дня.

Фрукти з низьким глікемічним індексом – це яблука, цитрусові, персики і ягоди, такі як полуниця і малина. Плоди з відносно високим глікемічним індексом – банани, виноград, родзинки і кавун.

Читайте склад продуктів

© Pixabay

Часто в продуктах з позначкою «без цукру» містяться цукрозамінники, такі як мальтоза, глюкоза, фруктоза, галактоза, лактоза, кукурудзяний сироп, і вони, на жаль, не допоможуть позбутися залежності від солодкого. Дослідження показали, що вони, навпаки, викликають ще більше бажання з’їсти що-небудь отаке. Тому, прийшовши в кафе або магазин, не купуйте газовану воду з написом «sugar free». Адже написи, що свідчать про відсутність цукру, найчастіше лише маркетинговий хід.

Використовуйте «солодкі» спеції

© skeeze / Pixabay © congerdesign / Pixabay

Додайте спеції до своїх звичних страв і напоїв, наприклад: корицю, імбир, мускатний горіх, гвоздику, кардамон. Вони допоможуть приборкати ваше бажання з’їсти солодке. Чай або каву пийте повільно – в результаті ви помітите, що бажання з’їсти солодощі зникло.

Відстежите місця, де ви можете запастися солодощами

© Depositphotos

Останнім часом стало популярним встановлювати в офісах різні автомати з кавою, всілякими напоями та солодощами. І цілком природно, що будь-кому, хто почне регулярно навідуватися в обідню перерву до такого автомату, відмовитися від звички з’їдати щось солодке буде проблематично. Тому, якщо у вас в офісі стоїть такий автомат, краще зайдіть перед роботою в магазин і запасіться для перекусу фруктами або горіхами, а не біжіть в обід до цього джерела шкідливих солодощів.

Не доводьте себе до виникнення почуття голоду

© Salim Virji / Flickr

У стрімкому темпі сучасного життя ми часто забуваємо пообідати і приходимо додому страшенно голодними. І тут немає нічого простішого, ніж з’їсти що-небудь солодке, а на додачу до цього потім весь вечір «підгризати». Цю тягу провокує саме голод, адже тут починають працювати гормони, пов’язані з апетитом. Дотримуйтеся схеми 5-разового харчування (сніданок, обід, вечеря і перекушування між ними), і тоді подібної проблеми не виникне.

Не потрібно різко відмовлятися від солодкого

© Bridget Jones’s Diary / Universal Studios

Як би дивно це не звучало, але, якщо ви вирішили відмовитися від солодкого, вам не варто відразу ж повністю припиняти споживання солодощів. Така різка відмова може спровокувати занепад сил і настрою, загальну пригніченість. До того ж досить велика ймовірність зриву. Поступово замінюйте шкідливі солодощі на гіркий шоколад, фруктові батончики і повільно зводите вживання солодкого нанівець.

А як ви ставитеся до солодощів? Можливо, ви знаєте ще якісь ефективні способи відмовитися від цукру?



• не пропусти