Як обрати ефективну дієту, яка не зашкодить здоров’ю: цікаві поради від МОЗ

767

Оскільки літо не за горами, чимало людей активно сідають на найрізноманітніші дієти. Та не всі дієти є ефективними, а головне – здоровими для вашого організму.

Міністерство охорони здоров’я України вирішило дати кілька порад прихильникам дієт, аби не нашкодити своєму організму.

Із появою у соціальних мережах багатьох “гуру” здорового харчування щомісяця публікуються нові варіанти популярних дієт, а користувачам стає все важче відрізнити насправді корисні рекомендації від вигаданих трендів“, – зазначили у відомстві.

Тож якщо ви хочете спробувати одну із популярних дієт, спочатку варто переконатися, що ця дієта відповідає основним принципам збалансованого харчування та не нашкодить вашому здоров’ю.

Як вибрати дієту правильно: принцип збалансованого харчування

Дієти, які вимагають суворого обмеження вживання окремих груп продуктів не передбачають дотримання принципу здорового збалансованого харчування. Таких монодієт важко дотримуватися і вони можуть серйозно нашкодити здоров’ю.

Як правильно обрати дієту

Як вибрати дієту правильно: добова норма кілокалорій

Середня добова норма кілокалорій становить близько 2500 Ккал для чоловіків та 2000 Ккал для жінок. Звісно, будь-яка дієта передбачає споживання меншої кількості кілокалорій, щоб витрачати більше енергії, ніж організм отримує з їжею.

Та не забувайте – худнути потрібно повільно та поступово, втрата ваги не повинна перевищувати 0,5-1,0 кг за тиждень. Для досягнення цієї мети необхідно вживати на 500 кілокалорій менше середньої добової норми – тобто 2000 Ккал для чоловіків, і 1500 Ккал для жінок. І це не викликатиме для організму стресу.

Аби не перевищувати встановленої норми кілокалорій, МОЗ рекомендує вести щоденник харчування – сюди потрібно записувати те, що ви з’їли протягом дня, щоб підраховувати середню кількість кілокалорій в раціоні.

Середня добова норма кілокалорій окремо розраховується для дітей, підлітків, людей із хронічними захворюваннями та вагітних жінок, тому у випадку дієт варто проконсультуватись з лікарем.

Як вибрати дієту правильно: довгострокова перспектива

Обрана дієта має стати способом життя – її варто дотримуватись не тиждень-два, а протягом тривалого часу.

Якщо різко змінити раціон та режим харчування, існує високий ризик повернутися до давніх звичок та швидко набрати зайву вагу,
– зазначили в МОЗ.

Як вибрати дієту правильно: ефективність і безпечність

Важливо звертати увагу на те, хто саме розробив дієту, а також – які результати тих, хто її дотримувалися. Та якщо комусь із ваших друзів вдалося схуднути завдяки конкретній дієті – це не означає, що це ідеальний варіант і для вас. У таких випадках краще консультуватися з кваліфікованим дієтологом.

Як вибрати дієту правильно: реалістичні цілі

Найчастіше розрекламовані дієти, які обіцяють різку втрату ваги, не є ефективними на практиці, а ще вони дуже шкідливі для здоров’я.

У таких дієт діє правило: люди, які швидко втрачають зайву вагу, потім ще швидше її набирають. Тож дуже важливо дотримуватись поради про поступову втрату ваги – 0,5-1,0 кг за тиждень.

Потрібно поступово втрачати ваги – 0,5-1,0 кг за тиждень

Джерело: 24 Канал


• не пропусти