Перевірте себе: 10 ознак емоційного вигорання

2209

Хронічний стрес на роботі уже не вважається чимось новим, а самовідданість і трудоголізм – почесними звичками. Вигорання – не тимчасова недуга, а наша “фонова музика”, пишуть експерти. Ми ж пропонуємо звіритися та визначити, чи загрожує вам емоційне вигорання.

Відразу ж просимо відповідати собі чесно. Це дозволить вам замислитися над тим, чи потрібна вам відпустка у найближчі кілька тижнів!

1. ВИ ВІЧНО ВТОМЛЮЄТЕСЯ

Якщо після ночі здорового сну, вихідних на природі або навіть тижневої відпустки ви все ще відчуваєте втому – це явна ознака вигорання й інших небезпечних станів, і краще звернутися до лікаря.

2. НЕ МОЖЕТЕ СКОНЦЕНТРУВАТИСЯ

Щоб оцінити рівень концентрації, згадайте, з якою швидкістю ви вирішували робочі завдання пів року назад, і як справляєтеся з ними зараз. Спробуйте зосередитися хоча б на пів години і зануритися у справу – якщо не виходить, це може говорити про початок вигорання.

Вам дуже важко сконцентруватися на роботі - фото 346334

3. ПОГАНО ПРАЦЮЄТЕ

При вигорянні ви здаєтеся та починаєте працювати гірше, ніж раніше: ваші ідеї рідше знаходять відгук, проєкти частіше відправляють на доопрацювання.

4. ВИ ВІЧНО ЗАЙНЯТІ

Робота захопила весь ваш час: не можете відкласти телефон навіть на вихідних, берете з собою комп’ютер у будь-які поїздки, а на побаченні шлете повідомлення босові. Таке завзяття тільки зашкодить здоров’ю.

5. ЛЕГКО ДРАТУЄТЕСЬ

Якщо останнім часом ви весь час бурчите та зривається на оточення, а раніше за вами такого не помічали – велика ймовірність, що ваше сприйняття вже спотворене вигоранням.

Роздратувати вас дуже просто - фото 346333

6. ВАМ СКЛАДНО БРАТИСЯ ЗА НОВЕ

Відсутність мотивації – привід для занепокоєння. Вас більше не захоплюють нові проєкти, не мотивує навіть кар’єрний ріст і підвищення зарплати.

7. ВИ НЕ РАДІЄТЕ ВИКОНАНІЙ РОБОТІ

Вам стають байдужі не тільки помилки та невдачі, але й успішно завершені проєкти – ви більше не ловите кайф від роботи, вам просто все одно.

8. ВИ ПОЧАЛИ ВИПИВАТИ І ГІРШЕ ХАРЧУВАТИСЯ

Щоб хоч якось впоратися зі стресом, ви заїдаєте його шкідливими снеками, вечеряєте піцою та все частіше скаржитеся на начальника за келихом вина. Одномоментні рішення тільки заважають організму боротися з навантаженням і не дають відновити сили.

Ви починаєте топити стрес і втому у спиртному - фото 346330

9. ВИ СТАЛИ ГІРШЕ СЕБЕ ПОЧУВАТИ

Хронічний стрес шкодить здоров’ю: чим довше ви в його владі, тим гірше себе почуваєте. Серед симптомів – біль у спині та шиї, проблеми з травленням, підвищений тиск, зниження лібідо, порушення менструального циклу та функцій імунітету.

10. ВИ ПЕРЕСТАЛИ ПРО СЕБЕ ПІКЛУВАТИСЯ

Ви себе закинули: попри хронічну втому, продовжуєте працювати до останнього, погано спите і зовсім забули про інші сфери життя, не пов’язані з роботою.

Вам байдуже, як ви виглядаєте - фото 346332

Якщо у вас співпала понад половина пунктів – пора бити на сполох. Зверніться до фахівця або візьміть нарешті відпустку. В крайньому разі – змінюйте місце роботи. Але останній пункт слід робити після того, як ви переконаєтесь, що це не просто перевиснаження від шаленої кількості роботи.

Джерело: Wonderzine


• не пропусти