Якщо гороскопи – це повна нісенітниця, то чому вони так часто збуваються?

22203

Чи знаєте ви свій знак зодіаку? Що за питання! Навряд чи можна знайти людину, яка хоча б раз у житті не читала свій гороскоп, нехай навіть із найскептичнішим виразом обличчя. І хоча астрологію вважають псевдонаукою, так і хочеться дізнатися, що день завтрашній нам готує.

І якби ж то тільки дозвільний інтерес. Справа в тому, що багато передбачень і гороскопів дійсно збуваються. Але відбувається це зовсім не з тієї причини, що Юпітер у Водолії, а Місяць у Тельці.

Ми вирішили розібратися, чому психологічні портрети знаків зодіаку так близькі до істини, через що деякі прогнози виявляються правдою і що ми з цим можемо зробити.

Найточніший астропрогноз особисто для вас

© EAST NEWS

У вас багато амбітних цілей і планів, проте не завжди вистачає рішучості довести почате до кінця. Найчастіше ви задоволені життям, але бувають моменти, коли внутрішній критик отруює вам настрій. Ви тримайтеся впевнено і незалежно, але в глибині душі потребуєте схвалення та підтримку дорогих вам людей.

Ви любите різноманітність і зміни, але при цьому цінуєте й домашній затишок. Вас можна назвати сильною і незалежною людиною. Ви не розкриваєте свою душу перед сторонніми. Тільки ті, кого ви любите і кому довіряєте, знають вас насправді.

Попереду вас чекає чимало випробувань, але ви з честю подолаєте їх усі. Намагайтеся більше відпочивати, тоді і ваша продуктивність зросте. Будьте добрішими до людей, але не дозволяйте нікому сідати собі на шию.

  • Як вам такий прогноз? Наскільки він відповідає вашої особистості? Чи упізнали ви в ньому себе? Автору знадобилося приблизно 15 хвилин, щоб його написати. І половина часу пішла на знайомство з ефектом Барнума.

Чому ж він виглядає так правдоподібно?

© The Greatest Showman / 20th Century Fox © New York Public Library / EAST NEWS

Науковий скептик Джеймс Ренді провів цікавий експеримент. Він зібрав дані про своїх студентів і замовив для них персональні гороскопи у досвідченого астролога. На лекції Ренді роздав кожному слухачеві його прогноз і попросив підняти руку тих, хто був згоден з написаним. Три чверті студентів підняли руки. Але виявилося, що всі прогнози були абсолютно однаковими.

Люди беруть туманний, загальний опис особистості як унікальний і відповідний тільки їм. Одним з перших таку закономірність помітив психолог Бертрам Форер. Це спостереження було названо ефектом Барнума – на честь циркового артиста та майстри психологічних маніпуляцій Фінеаса Барнума. Цей ефект донині активно використовують у сфері астрології, хіромантії і парапсихології. Але ж все досить просто.

  • Потрібно створити опис, який легко застосувати абсолютно до будь-якої людини.
  • Наповнити його позитивними характеристиками для підвищення почуття власної значущості.
  • Посилатися на авторитетну думку експертів, людей, яким довіряють.

Як бачимо, створити астропрогноз для будь-якої людини і потрапити в яблучко зовсім не складно. Якщо правильно написати текст, то кожен вирішить, що це точно про нього.

Люди самі програмують себе на успіх і невдачу

© maxkabakov / depositphotos © Haganblount / imgur

Психологам відомо, що гороскопи впливають на людей, для яких вони складені, і дійсно мають властивість збуватися. Але і цьому є наукове пояснення, і називається воно ефект Розенталя, або ефект самоспавджуючихся пророцтв. Якщо ви прочитали гороскоп, в якому вам обіцяли успіх і неймовірне везіння, то ви будете помічати тільки хороші моменти дня, а на невдачі просто не звернете уваги.

Всі люди грають велику кількість ролей. На роботі вони відповідальні співробітники, в магазині – покупці, а вдома – турботливі батьки. Тому, дізнавшись свій знак зодіаку, вони сприймають це як чергову роль і починають відповідати, граючи злопам’ятного Скорпіона або хазяйновитого Тельця.

Навіщо думати і переживати? Всі давно вирішено за нас

© karolina_teren / instagram © Drew Hays / unsplash

Найчастіше до астрологів звертаються люди, які вважають себе не дуже везучими і щасливими і побоюються майбутнього. Ці «симптоми» пояснюють великий інтерес до астрології, який особливо підігрівається в роки криз, реформ, економічної нестабільності і туманних перспектив.

Людям в такі моменти особливо сильно потрібна позитивна інформація про їх характер і про майбутнє, яка виходить з авторитетних джерел. В такому випадку астрологію і складання прогнозів можна вважати свого роду психотерапією, яка послаблює хвилювання і страх перед завтрашнім днем.

Ось тільки тут криється підступ. Замість того щоб докласти зусиль, знайти і боротися зі своїми внутрішніми проблемами, а потім змінити своє ставлення до життя, людина вирішує, що від неї нічого не залежить. Всьому виною дата народження – це доля, а проти долі не підеш. Люди знімають з себе відповідальність за своє життя і починають плисти за течією прогнозів. «Так, я вдарив когось на вулиці, але ж Марс в цей час був в Овні, що і викликало таку агресію», – це точно не слова дорослої і розумної людини.

Статистика проти астрології: перемога всуху

«Астрологічне пророкування вартує одну драхму, і воно рівно на драхму дорожче від своєї істинної ціни».

Quintus Ennius, римський поет

© EASTNEWS

Шукати супутника життя або судити про успіх людини за знаком зодіаку – найгірша з витівок, і сучасні наукові дослідження це доводять.

Психолог Берні СІлверман вибрав близько 3 000 подружніх пар і майже 500 розлучених, перевірив їх сумісність зодіаку і не знайшов абсолютно ніякого зв’язку між сімейним щастям і датою народження. Ідеальні з точки зору астрології пари розпадалися, а абсолютно несумісні будували міцні сім’ї і виглядали щасливими.

Професор астрономії Ендрю Фраккья вирішив перевірити, який зв’язок між знаком зодіаку людини і її лідерськими якостями. Він не полінувався вивчити біографії сотень політиків і вчених і знову-таки не знайшов ніякої залежності між датою народження і особистим успіхом людини. Серед успішних політиків приблизно однакову кількість як «амбітних Львів», так і «нерішучих Дів».

Астрономи Роджер Калвер і Філіп Йенна вивчали гороскопи для світових знаменитостей і побачили, що збулася тільки 10-а частина з передбаченого. Про це згодом вони розповіли у своїй книзі «Астрологія: правда чи брехня?». Навіть якби ви складали гороскопи, «влучень в ціль» і то було б більше.

Кілька наукових зауважень, які дуже не подобаються астрологам

© v.klim2011 / depositphotos
  • Зірки знаходяться в космосі зовсім не там, куди їх 2 000 років тому помістили астрологи. Вони вже давно змістилися завдяки прецесії. Повідомлення на цю тему було розміщено на порталі НАСА Space Place і викликало бурхливу реакцію і шквал обурення. НАСА навіть звинуватили в тому, що воно оновило астрологічні знаки, через що у 86% людей змінився знак зодіаку. Що ж, можна уявити, який стрес новина викликала у тих, хто вірить в астрологію. Втім, ніяких знаків зодіаку в НАСА міняти не збираються хоча б з тієї причини, що мало цікавляться астрологією.
  • Протягом усього серпня нас чекав період ретроградного руху Марса, який до того ж формував напружений аспект з Юпітером. А значить, мали бути скандали та інтриги. Ось тільки подібні висновки можна зробити, лише виходячи з віри в римських і грецьких богів. Бог війни Марс (Арес) конфліктує з верховним божеством Юпітером (Зевсом), а значить, жителям Землі доведеться несолодко. У XXI столітті цей причинно-наслідковий зв’язок зовсім не видається переконливим.
  • В астрології дуже багато зірок взагалі не мають якогось значення. Велика і Мала Ведмедиця, Сіріус, Оріон – всі вони ні на що не впливають. Але ж є ще величезна кількість невидимих зірок, і їх теж вважають за краще «не помічати».

А як ви ставитеся до гороскопів і пророкувань? Чи вважаєте, що знак зодіаку якимось чином може вплинути на долю людини? Або впевнені, що гороскопи пишуть шарлатани? Розкажіть нам про це.



• не пропусти