Користувачі поділилися фотографіями найбожевільнішх сходів, якими наважиться піднятися далеко не кожен

3017

Ці сходи знаходяться у найрізноманітніщих куточках світу. Вони можуть бути кам’яними або дерев’яними, з перилами або зовсім без огороджень. Але всіх їх поєднує одне: від висоти і небезпеки просто перехоплює подих.

Ми розповімо вам про найзапаморочливіші підйоми і спуски, здійснити які наважиться далеко не кожен.

Сходи до форту Калавантін Дург (Індія)

©pikabu

Сам форт – це всього лише невелика печера, а ось сходи, що ведуть до нього, по праву називають одними із найнебезпечніших у світі. Нерівні сходинки вирубані в скелі, що знаходиться поруч з Колхапур.

На підйом до древнього індійського форту потрібно витратити не менше 3 годин. А ось спуск може зайняти набагато більше часу: через туман сходинки постійно мокрі. Перила на цих старовинних сходах теж не передбачені, тому туристи-екстремали змушені притискатися до скелі, щоб не звалитися вниз.

Скеля, застебнута на блискавку

© holykash / pikabu

З чим тільки не порівнюють скелю Ель-Пеньон-де-Гуатапе в Колумбії і провідні на її вершину сходи!

Одним здається, що це зшиті ниткою шматки каменів, інші думають, що гору буквально застебнули на блискавку, а треті повідомляють, що саме тут буде ідеальний притулок у разі зомбі-апокаліпсису.

Приїхати у Китай і доторкнутися до небес

© yipjcs88 © m_imran_isd / tripadvisor

У провінції Хунань знаходиться гора Тяньмень. Свою другу назву – «Ворота неба» – вона отримала завдяки величезній арці природного походження, що сформувалася після землетрусу в 263 році н. е.

Кажуть, що той, хто підніметься по 999 сходинкам до «Брами неба», зможе доторкнутися до небес і осягнути вічну радість.

До речі, до цих сходів дістатися досить непросто. Вони знаходяться на самій вершині гори. Тому мандрівники і прочани спершу піднімаються на фунікулері по канатній дорозі (вид зверху приголомшливий!) Або долають 11 км по звивистій автомобільній трасі під назвою «99 поворотів».

Заборонені сходи на гавайських пагорбах

© Shenielle / tripadvisor © AndreiAndrei63 / twitter

Сходи Хайку на Гаваях залишаються одним із найпопулярніших маршрутів серед туристів, які приїжджають за гострими відчуттями. І це незважаючи на те що прохід на них офіційно закритий, у початковій точці чергують поліцейські, а за спробу піднятися можна заробити чималий штраф.

Багато спеціально приїжджають на острів Оаху, щоб побачити легендарні сходи, побудовані військовими в 1942 році для прокладання кабелю зв’язку.

З 1987 року вже досить розхитана Хайку стала «цивільним» маршрутом для туристів, які горять бажанням подолати всі її 3 922 щаблі й піднятися на гірську вершину Кула. Зрозуміло, що без хорошої фізичної підготовки робити на цьому маршруті просто нічого.

Слідами пророка Мойсея

© mirana-travel

В Єгипті, на півдні Синайського півострова, знаходиться легендарна гора Мойсея. За переказами, саме на її вершині пророк отримав кам’яні скрижалі з 10 заповідями. Зараз тут збираються натовпи паломників з різних країн.

Щоб досягти вершини гори Мойсея, доведеться подолати «Сходи покаяння». Численні паломники зазвичай піднімаються вночі. По-перше, не так спекотно, а по-друге, світанок на вершині, за словами туристів, – це щось неймовірне.

Спіраль висотою 92 метра

© Nomiss / reddit © Imaginechina / Corbis

Ці сходи по праву можна назвати запаморочливими. Спіраль висотою майже 92 метра веде на вершину гори Тяйхань (або Тайхан). Бажаючі піднятися без будь-якої страховки на висоту 30-поверхового будинку повинні підписати документ про те, що вони попереджені про небезпеку і повністю здорові.

До речі, на кручені сходи не пускають людей старше 60 років. Все-таки це підйом не з легких, а на вершині дме сильний вітер, від якого вся конструкція гойдається і скрипить.

Пік Адама

© tinac622 / tripadvisor © Aruna W / tripadvisor

Ось такий розкішний краєвид з гірської вершини відкриється тим, хто опиниться на Шрі-Ланці та вирішить підкорити пік Адама. Сходження на цю гору повністю безпечне, і багато хто піднімається сюди навіть з дітьми.

Підкорювачі піку зможуть помилуватися світанком і побачити кам’яну плиту з відбитком стопи Будди. Саме через цю реліквії сюди і стікаються натовпи паломників.

Єдина незручність полягає в тому, що в шлях доведеться вирушати вночі. Прогулянка вгору під палючими променями сонця – сумнівне задоволення. А вночі тихо, прохолодно і ліхтарики уздовж ступенів горять.

Просто сходи … і нічого зайвого

© Bevux / twitter © Graham Custance

Сходи-вежа Voolyberg Tower побудовані в бельгійській провінції Фламандський Брабант неподалік від міста Тіелт-Вінглі. Раніше на цьому місці стояв дерев’яний оглядовий майданчик. Після того як його підпалили вандали, тут було вирішено встановити металеву конструкцію.

Оголошений місцевою владою конкурс виграла архітектурна студія Close to bone. Її майстри виготовили сходи, спрямовані в небо. Висота цієї споруди становить 11,5 метра, а зверху відкривається вид на знаменитий Халлербос. Це справжнісінький казковий ліс, немов укритий синім килимом із дзвіночків.

Королівська стежка для екстремалів

© RYT2703 / tripadvisor

Гірська стежка Камініто-дель-Рей була побудована в Іспанії на початку XX століття для транспортування вантажів між двома електростанціями по краях ущелини Ель Чорро. Свою гучну назву дорога отримала через присутність на її відкритті короля Альфонсо XIII.

Будівельники використовували найдешевші матеріали, тому Камініто швидко прийшла в аварійний стан і отримала грізне ім’я «Стежка смерті». У 2000 році після трагічної загибелі кількох туристів вона була закрита. Але навіть після цього сюди з’їжджалися альпіністи і любителі гострих відчуттів мало не з усього світу. Їх не зупиняв навіть вельми відчутний штраф в: € 6 000.

В результаті стежку було вирішено реконструювати і зробити безпечною для туристів. Навесні 2015 року Камініто-дель-Рей була відкрита для всіх бажаючих.

3 500 сходинок до води

© grannypage / tripadvisor

Ступінчастий колодязь Чанд-Баорі в селі Абанері вважається одним з найдавніших і найглибших в Індії. Він більше схожий на перевернуту піраміду, вершина якої йде на 30 метрів углиб землі. На самому дні улоговини знаходиться чаша з каламутною водою.

Місцеві жителі вважають, що колодязь побудували демони. Історики ж не такі категоричні і кажуть, що цей резервуар був створений для збору дощової води, а в спеку люди збиралися на провідних до нього сходах, щоб відпочити від палючого сонця (в самому низу завжди було на 5-6 ° С прохолодніше).

Для спуску можна вибрати будь-які з безлічі сходів. Головне, не забувати дивитися під ноги: сходи тут круті, а перила взагалі не передбачені.

По стежці смерті до чайного будиночка

© laurence6711/tripadvisor © Andrew H/tripadvisor

Цю стежку, що веде на вершину гори Хуашань, називають «Небесними сходами». Її сходинки вирубані прямо в скелі, а перилами служать залізні ланцюги. Раніше тут піднімалися тільки паломники, адже Хуашань – це одна з 5 священних гір даосизму в Китаї. А тепер «Небесну драбину» віддали в розпорядження туристів.

Тим, хто ризикне підкорити цю вершину доведеться піднятися на висоту понад 2 000 метрів. Причому круті сходи будуть чергуватися з обвислими над прірвою вузькими дерев’яними доріжками. Завершиться підйом відвідуванням… крихітного чайного будиночка. Правда, кажуть, вид звідти приголомшливий.

Зазирнути за водоспад

© Proteon / reddit © César E / tripadvisor

До водоспаду «Котел диявола» (Pailon del Diablo) в Еквадорі можна піднятися давніми кам’яними сходами. Вона буквально впритул підходить до ущелини, куди зі страшною силою падають потоки води.

Сходи ведуть через тунель зі слизькими стінами, по якому можна потрапити прямо за водоспад.

© tasha_tsy / tripadvisor

Багато з туристів, що побували на невеликому майданчику за «Котлом диявола», кажуть, що це зовсім незвичайне видовище: ти стоїш весь у бризках, попереду гуркоче водоспад, а до білої стіни води можна доторкнутися рукою.

Пройти по мертвій петлі

© Cenk M / tripadvisor

Ці, м’яко кажучи, не зовсім звичайні сходи вже стали однією з найвідоміших визначних пам’яток німецького Дуйсбурга. Називаються вони теж незвично – «Тигр і черепаха».

Творці сходів пропонують всім бажаючим пройтися пішки по знаменитих американських гірках. Зробити це досить просто, навіть не дивлячись на те що по шляху доведеться подолати мертву петлю. Протяжність всього маршруту складає 220 метрів.

З верхньої точки сходів (висота – близько 13 метрів) відкривається панорамний вид на місто, а вечорами тут включається ілюмінація.

Не більше 300 чоловік на день!

© ManWithGoodHands / YouTube

Щоб підкорити гірську вершину національного парку «Йосеміті» в Каліфорнії, потрібно подолати 10-кілометровий шлях. Частина його становить підйом по канатній дорозі.

Контролери пропускають по ній не більше 300 чоловік на день. І кожному з них видається спеціальний дозвіл. Від туристів потрібна хороша фізична підготовка і гаряче бажання подолати 400 сходинок по практично вертикальних канатних сходах.

Дорога до храму Місяця

© Erika R / tripadvisor

Цим кам’яним сходами в Мачу-Пікчу не менше 500 років. Їх побудували стародавні інки, щоб підніматися до храму Місяця.

Зараз нагору пускають не більше 400 чоловік на день. Підніматися доведеться близько 2 годин, постійно тримаючись за стіну. Сходинки тут вологі і слизькі, та й стіна, чесно кажучи, така ж. Один невірний крок – і можна полетіти у прірву, на дні якої тече річка Урубамба.

На вершину до зірок!

© Валерія Силантьєва / realsky

Ця французька обсерваторія Пік-дю-Міді розташована в Піренеях. Частину шляху потрібно пройти по канатній дорозі, а частину по сходах. Ось тільки одягнутися доведеться тепліше: на вершині дуже холодно і дме сильний вітер.

З недавнього часу тут можна навіть зупинитися на ніч: вчені виділили кілька номерів для любителів екстремального відпочинку.

І на останок

Пам’ятаєте фотографію спуску з індійського форту? Так ось користувачі Pikabu вирішили пограти з ракурсами і перевернули це фото. Тепер воно виглядає ще страшніше.

©pikabu

А ви б ризикнули спуститися такими сходами?



• не пропусти