Апокаліпсис, який може початися будь-якої хвилини

1313

Людству вже не раз пропонувалися найрізноманітніші варіанти прийдешнього апокаліпсису, але до досі ніхто не знає, що конкретно може стати причиною його виникнення – діяльність людини або природне явище. Незважаючи на те, що ймовірність рукотворної глобальної катастрофи неухильно зростає, вчені все більше схиляються до другого варіанту.

Але, можливо, гадати нам залишилося недовго, і людство у найближчому майбутньому дізнається відповідь на це хвилююче питання. Ми склали список найнебезпечніших глобальних катастроф, які можуть статися практично в будь-який момент і зруйнувати життя мільйонів людей по всій планеті.

Сплячий супервулкан Тоба

На індонезійському острові Суматра знаходиться найбільше на Землі вулканічне озеро, яке утворилося в кальдері Тоба 74 000 років тому, під час останнього виверження, найпотужнішого за останні 25 млн років. За підрахунками, в атмосферу було викинуто близько 2800 кубічних кілометрів лави і вулканічного попелу – на 12% більше, ніж викинув Йеллоустоун 2,2 млн років тому.

Активність такого потужного вулкана може мати найсерйозніші наслідки для глобального клімату. Але є причина, з якої виверження Тоба виглядає ще більш страхітливим. На Суматрі проживає понад 50 млн осіб, беззахисних проти стихії, а сам острів знаходиться всього в 40 км від Індійського океану, де народжуються мегацунамі. І виверження великого масштабу безсумнівно викличе хвилю небувалих розмірів.

Є припущення, що гігантський вулкан може скоро знову прокинутися. Про це вченим говорять виділення вулканічних газів і нагрівання грунту на поверхні Тоба.

Зсув Хілін

Не меншу загрозу для всього населення Землі являє собою ймовірне руйнування південної стіни вулкана Кілауеа, розташованого на Великому острові, Гаваї. Якщо це станеться, 12 000 кубічних кілометрів породи, утворюючи гігантський зсув, охрещений Хілін, впадуть у Тихий океан. Сформується мегацунамі, яке за кілька годин дістанеться до Північної Америки і затопить все західне узбережжя. З огляду на те, що зсув постійно знаходиться в русі і дуже нестабільний, одного невеликого землетрусу буде досить, щоб запустити катастрофічний ланцюг подій.

Цунамі з Північного моря

Може скластися враження, що ймовірність виникнення руйнівного цунамі в Північному морі сміхотворно мала, але глобальна зміна клімату і поява підводного зсуву в цьому регіоні, змушують серйозно замислитися над таким варіантом подій.

До того ж, вже був подібний прецедент. Вчені висунули гіпотезу, що близько 6000 років тому потепління клімату і швидке танення льодів викликали різке підвищення рівня моря. Це призвело до дестабілізації підводних льодовикових відкладень на краю норвезького континентального шельфу і стало причиною утворення 300-кілометрового зсуву. Хвилі цунамі безпрецедентно високого рівня накрили Шетландські острови, узбережжя Норвегії та північне і західне узбережжя Шотландії.

Якщо через потепління клімату почнуть танути льодові щити Гренландії і Західної Антарктики, ця історія знову повториться, і тоді приблизно на 3 метри під воду підуть прибережні райони Шотландії і Норвегії, а можливо навіть Лондон.

Великий каскад

На дні Тихого океану між західним узбережжям і островом Ванкувер знаходиться зона субдікціі – місце, де океанічне дно зсувається у напрямку до північноамериканського континенту. Швидкість його руху на даний момент становить тільки 40 мм в рік, але верхня частина зони зупинилася, а це значить, що північноамериканська плита стискається. Коли-небудь тиск перевищить граничне значення, і це обернеться землетрусом потужністю до 9 балів. Це призведе до осідання прибережної зони і її горизонтального зсуву.

Незабаром після цього на прибережні райони обрушиться потужне цунамі, у порівнянні з яким цунамі в Японії 2011 року здаватиметься легким хвилюванням в штиль.
Наскільки реальним є такий сценарій? Вчені підрахували, що за останні 10 000 років на регіон обрушувався 41 великий землетрус, що відбувався з інтервалом у середньому раз у 244 роки. Останній, магнітудою 9 балів, стався 315 років тому.

Позаземна загроза

Найбільшу небезпеку для сучасного світу представляє наша власна зірка. Періодично виникаючі спалахи на Сонці народжують хмари з фотонів і частинок, виівльнена енергія яких порівнянна з одночасним вибухом мільйонів водневих бомб. Такі хмари вторгаються у верхні шари земної атмосфери протягом 1-2 діб. Якщо сонячний шторм буде досить інтенсивний, він зможе вивести з ладу електричні системи як на орбіті, зокрема у супутників, так і на Землі, що викличе відключення глобальних комунікацій, інтернету і системи глобального позиціонування. На планеті запанує хаос.

На щастя, останній пік сонячної активності, який припав на 2014 рік, не вчинив істотного впливу на наше життя. Нам залишається тільки сподіватися, що так буде тривати й надалі.



• не пропусти