Джіа в житті і в кіно: трагічна історія однієї з перших супермоделей

2239
Джіа і Анджеліна Джолі, яка втілила її образ на екрані
Джіа і Анджеліна Джолі, яка втілила її образ на екрані

Джіа Марі Каранджі (Gia Marie Carangi) відома як американська супермодель, яка одна з перших зробила стрімку кар’єру в модельному бізнесі і пішла з життя в 1986 р. у віці 26 років. Вона страждала від наркотичної залежності, а померла від СНІДу. Джіа стала однією з перших жінок, причиною смерті яких відкрито оголосили вірус імунодефіциту. У 1998 р. Анджеліна Джолі зіграла головну роль у фільмі «Джіа», і цей образ став одним з найбільш вдалих її перевтілень та приніс кінопремію «Золотий глобус».

Джіа Марі Каранджі, Gia Marie Carangi
Джіа Марі Каранджі, Gia Marie Carangi
Джіа Марі Каранджі
Джіа Марі Каранджі

У 14 років Джіа зрозуміла, що її приваблюють дівчата – вона посилала їм квіти і власні вірші. Мати водила її до психологів, але це не допомогло. У 18 років вона приїхала в Нью-Йорк і за три місяці роботи в модельному агентстві стала однією з найбільш популярних моделей Америки. Завдяки їй на сторінках модних журналів стали з’являтися не тільки блондинки, а й брюнетки – на той момент її зовнішність була нетиповою для світу моди.

Джіа, одна з перших американських супермоделей
Джіа, одна з перших американських супермоделей

У 1978 р. Джіа знялася в своїй найскандальнішої фотосесії – вона позувала повністю голою за сіткою паркану. Всі інші моделі відмовилися від пропозиції фотографа Кріса фон Вангенхайма, який проводив незвичну фотосесію для журналу «Vogue».

Кадри з фільму і Джіа в скандальній фотосесії
Кадри з фільму і Джіа в скандальній фотосесії

Незабаром їй стали платити 10 000 доларів за зйомку. Вона відмовлялася від багатьох пропозицій, спізнювалася на фотосесії, влаштовувала скандали, якщо їй не подобалися зачіска або макіяж. «У цьому місті всі шукають секс, наркотики і гроші, – писала вона в своєму щоденнику. – Усі бачать красу, але ніхто не бачить болю…». Вона приймала наркотики, і скоро це стало заважати роботі. У 1980 р. розгорівся скандал: на фотосесії в листопадовому «Vogue» на руках моделі були видні сліди від численних уколів. Через кілька місяців вона зникла з модельного світу Нью-Йорка.

Джіа на обкладинці журналу і її двійник в кіно - Анджеліна Джолі
Джіа на обкладинці журналу і її двійник в кіно – Анджеліна Джолі

«Світ здається заснованим на грошах і сексі. Я шукаю кращі речі: щастя, любов і турботу», – писала Джіа в своєму щоденнику. Але в останні місяці життя вона торгувала собою, щоб купити наркотики. “Життя або смерть. Енергія і спокій. Якщо я зупинилася сьогодні, це все ж було того варте, і навіть помилки, які я зробила і які я б виправила, якби могла, біль, що спалював мене і залишив шрами в моїй душі – це все варте того, щоб мені дозволили йти туди, куди я йшла: до цього пекла на землі, до цього раю на землі і назад, всередину, під, між, крізь них, в них і над ними».

Анджеліна Джолі в ролі Джіа
Анджеліна Джолі в ролі Джіа
Анджеліна Джолі в ролі Джіа
Анджеліна Джолі в ролі Джіа

Через 12 років після смерті супермоделі на екрани вийшов фільм «Джіа». Анджеліна Джолі спочатку відмовилася від цієї ролі, заявивши, що вони з Джіа занадто схожі. Можливо, саме тому їй вдалося втілити цей образ на екрані неймовірно переконливо і талановито. Деякий час після цієї роботи вона не знімалася в кіно – знадобилася перерва, щоб відновити емоційні і моральні сили. Можливо, фільм міг би претендувати на «Оскар», якщо б знімався не для телебачення.

Джіа Марі Каранджі
Джіа Марі Каранджі


• не пропусти