15 реальних фото іранського шейха і його гарему, в якому було майже 100 жінок

11343
Насер ад-Дін Шах Каджар і його кохана дружина Аніс аль-Долех.
Насер ад-Дін Шах Каджар і його кохана дружина Аніс аль-Долех.

Не так дапно світ облетіла звістка: лідер КНДР Кім Чен Ин відродив традицію свого діда і батька і завів власний гарем «Сад насолод». Гарем уявляється європейцеві такою собі обителлю молодих і красивих жінок з арабських казок «1000 і одна ніч». Тим часом, цікаві фото гарему Насер ад-Дін Шах Каджара, що панував в Ірані в кінці 19-го століття, трощать стереотипи, що склалися. У нашому огляді можна побачити красунь гарему іранського правителя на власні очі.

Насер ад-Дін Шах Каджар – четвертий шах Ірану отримав владу в 1848 році і правил протягом 47 років. Його правління стало найтривалішим в 3000-річної історії Ірану.

Насер ад-Дін Шах Каджар - щасливий власник гарему.
Насер ад-Дін Шах Каджар – щасливий власник гарему.

Історики розповідають про Насере ад-Дін Шаху Каджара, що для свого часу він був непогано освідчений і уславився сибаритом, та настільки, що згодом викликав невдоволення своїх наближених.

Ад-Дін Шах Каджар і фотограф Севрюгин перед фотозйомкою.
Ад-Дін Шах Каджар і фотограф Севрюгін перед фотозйомкою.

Однією з численних пристрастей Шаха Каджара була фотографія. Фотографувати йому подобалося ще в дитинстві, а коли він прийшов до влади, то прийняв рішення створити у себе в палаці першу офіційну фотостудію. У 1870-х роках в Тегерані відкрив своє ательє російський фотограф Антон Севрюгін, який і став придворним фотографом іранського правителя. Севрюгін створив фотолітопис Ірану і за свої заслуги був нагороджений почесним титулом.

Головний вхід до палацу Гулістан.
Головний вхід до палацу Гулістан.

Російський фотограф міг знімати самого шаха, його родичів чоловічої статі, придворних і слуг. А за собою Каджар, затятий шанувальник фото, залишив право знімати свій гарем, в якому у нього було, за свідченнями істориків, близько 100 наложниць.

Повнота - як головний критерій краси.
Повнота – як головний критерій краси.

Відомо, що фотографії Насер ед-Дін Шах друкував сам в палацової лабораторії і зберігав у атласних альбомах в своєму палаці Голестан, де зараз знаходиться музей.

Незрівнянна Аніс аль-Долех - улюблена дружина шаха (праворуч).
Незрівнянна Аніс аль-Долех – улюблена дружина шаха (праворуч).

Екстраординарність фотографій його наложниць полягає в тому, що по шиїтським законам в той час було недозволено знімати обличчя людей, а тим більше жінок. І тільки наймогутніша людина в країні могла собі дозволити порушити закон.

Аніс аль-Долех або Задушевний Друг Держави.
Аніс аль-Долех або Задушевний Друг Держави.

Дивлячись на фото дам з гарему, розумієш, що виглядають вони для свого часу цілком сучасно. Жінки впевнено тримаються перед камерою, спокійні, не бояться і не кокетують.

Незрівнянна Аніс аль-Долех (сидить).
Незрівнянна Аніс аль-Долех (сидить).

Фотографії жінок оскаржують загальноприйняте уявлення про життя в гаремі – шахські дружини виглядають цілком сучасними для того часу і впевненими в собі.

Насер ад-Дін Шах Каджар c деякими жінками з гарему.
Насер ад-Дін Шах Каджар c деякими жінками з гарему.

Можна навіть припустити, що у жінок в гаремі були дружні стосунки – на деяких фотографіях зображені групи на пікніку.

Гарем на пікніку.
Гарем на пікніку.
Худорлявістю мешканки гарему не страждали.
Худорлявістю мешканки гарему не страждали.

За фотографіями можна судити про смаки іранського монарха – всі жінки в тілі, зі зрослими густими бровами і добре помітними вусиками. Добре видно, що жінки не страждали від голоду і не були обтяжені фізичною роботою. Знавці кажуть, що в колекції Голестана є навіть фото в стилі ню, але вони надійно заховані.

Молода наложниця з кальяном.
Молода наложниця з кальяном.

На багатьох фото наложниці гарему відображені в коротких пишних спідницях на зразок балетних пачок (шалітех). І це не випадково.

Дами з гарему в балетних пачках.
Дами з гарему в балетних пачках.
Дами з гарему в балетних пачках.
Дами з гарему в балетних пачках.

Відомо, що в 1873 році Насер ед-Дін Шах на запрошення Олександра II побував в Санкт-Петербурзі і відвідав балет. За легендою, він був так зачарований російськими танцівницями, що і для своїх жінок ввів шалітех. Правда, від мусульманських хусток наложниці могли відмовитися тільки перед фотокамерою. Втім, не виключено, що це тільки легенда.

Дами з гарему в балетних пачках.
Дами з гарему в балетних пачках.

Коментарі фахівця

Добірку фото прокоментував старший науковий співробітник Центру арабських і ісламських досліджень Інституту сходознавства РАН, кандидат історичних наук, Борис Васильович Долгов:
«На фото дійсно жінки. Це не гермафродити і не чоловіки, як сьогодні багато хто може подумати. Безумовно, такі мешканці в гаремах теж були, але їх тримали під секретом, оскільки Коран ці речі не схвалював. А з приводу краси… Як відомо, на смак і колір товаришів немає. З приводу рослинності – для східних жінок це характерно. Втім, не можна виключати, що просто власнику гарема подобалися «вусаті» дами. Густі брови були в той час модні, а повнота була синонімом краси. Жінок в гаремі спеціально дуже добре годували і не давали їм активно рухатися».



• не пропусти