6 фактів про Північну Корею в реальність яких віриться насилу

5552

В останні місяці в пресі часто миготять зведення про Північну Корею і звучать заяви лідера цієї країни. Про КНДР звичайні європейці знають дуже мало. Відомі, в основному, стереотипи: випробування ядерної зброї, грандіозні паради, закритість суспільства і повальна бідність населення країни. А деякі факти незвичайні настільки, що в них взагалі складно повірити.

1. КНДР – найвоєнізованіша країна у світі

Жінки-військовослужбовці на параді в Пхеньяні. | Фото: nbcnews.com.

Багаторічне протистояння навколишнім «капіталістичним» країнам зробили з КНДР тоталітарну воєнізовану державу. Якщо враховувати всіх військовослужбовців, а також співробітників силових структур, то Північна Корея впевнено посідає перше місце в світі як сама мілітаризована країна. Уніформу тут носить кожен третій. Службу проходять всі: чоловіки – 10 років, а жінки – на 5 років.

Солдат Корейської народної армії. | Фото: uk.businessinsider.com.
На святкуванні 100-річчя Кім Ір Сена в Пхеньяні. | Фото: huffingtonpost.com.

Минуло понад 60 років після закінчення Корейської війни, але межа між Північчю і Півднем досі є «вибухонебезпечним» місцем. Тут зосереджено настільки величезну кількість військової сили, що 238-кілометровий кордон називають наймілітаризованішою територією на планеті.

2. У Північній Кореї знаходиться найбільший у світі стадіон

Форма споруди нагадує квітку магнолії. | Фото: sportskeeda.com.
На стадіоні площею 20,7 гектар проводяться грандіозні багатотисячні виступи. | Фото: reddit.com.

У Пхеньяні (столиця КНДР) знаходиться найбільший стадіон у світі. Грандіозну споруду на 150 000 глядачів звели на штучно насипаному острові. Арена імені Першого травня є «домашнім» полем для національної футбольної збірної, яка вражає то гучними перемогами над фаворитами, то не менш трагічними провалами. У свята тут проводяться мітинги і барвисті виступи, в яких беруть участь десятки тисяч артистів.

3. У КНДР вміють економити на електроенергії

Північна Корея у темряві. | Фото: therichest2.imgix.net

Мала кількість енергоресурсів і слабка економіка призвели до того, що в КНДР виробляється мало електроенергії. На нічних знімках з космосу видно, що країна знаходиться буквально «у темряві», якщо порівнювати з сусідніми Китаєм і Південною Кореєю. Офіційна пропаганда стверджує, що людям не потрібно багато електрики, адже ночами потрібно спати. Постійне освітлення є лише у столиці, а в інших містах світло включають періодично.

4. Автомобіль можуть отримати лише обрані

Автомобіль Pyeonghwa Motors місцевого виробництва. | Фото: diariomotor.com.

Ще в 1950-і роки в КНДР випускали автомобілі. Спочатку це були ліцензійні копії радянських моделей, а потім тут стали збирати власні версії Fiat, Mercedes-Benz, Toyota. Але машин у країні все одно дуже мало. Імпорту практично немає, а основний автовиробник Pyeonghwa Motors випускає лише кілька тисяч авто на рік.

Типова пуста вулиця в КНДР. | Фото: zarubejom.ru.

Автомобілі можуть собі дозволити лише вищі держчиновники і військові чини. Як результат, у будь-якому великому місті можна переходити широкі проспекти, навіть не озираючись на всі боки.

5. Північна Корея – країна ідеальних пейзажів

Мальовничі гори Північної Кореї. | Фото: ru-voyage.com.

На планеті є безліч красивих місць, але лише в Північній Кореї можна зустріти настільки чисте повітря. Добрій екології сприяє слабкий розвиток промисловості.

6. У Північній Кореї дозволені тільки певні види зачісок

10 чоловічих зачісок, дозволених у Північній Кореї. | Фото: therichest0.imgix.net.

Сучасні модниці і модники дуже б здивувалися, завітавши до будь-якої перукарні в КНДР. На стінах висять плакати з фотографіями стрижок, які можна замовити, і справа зовсім не в умінні майстрів. Керівна партія обмежила вибір зачісок. Чоловікам доступні лише 10 варіантів, а жінкам – 18.

7. Сині джинси під забороною

Сині джинси, за які можна серйозно постраждати. | Фото: timeofstyle.com.

Ідеї ​​Чучхе (місцевої комуністичної ідеології) не сприймають наслідування західного капіталізму. Тому введена заборона на ряд звичайних предметів, наприклад, на джинси. У Кореї проблематично їх знайти. Але якщо це вдасться, то їх власник ризикує опинитися в трудовому таборі.

8. У Північній Кореї є свій ГУЛАГ

 

Ув’язнений під вартою. | Фото: tbo.com.

Як у будь-якій державі, в КНДР діє своя система покарань. Навіть за невеликі провини людей відправляють у трудові табори. Тут їх чекає важка робота і мізерне харчування. Щоб потрапити сюди, досить невдало пожартувати або просто вдягнути джинси.